Nemzetközi kulturális ifjúsági program Újbudán

Februárban zárult a TIME4EU nevet viselő, nyolc ország részvételével zajló, az Európai Unió által támogatott ifjúsági és kulturális eseménysorozat.

A projekt magyarországi partnere, Újbuda Önkormányzata a hazai találkozónak a Europe is ART (Európa MŰVÉSZET) címet adta, mivel a részt vevő fiatalok és ifjúsági szakemberek a program során a művészet különböző formáinak eszközein keresztül tehettek szert az aktív állampolgársággal, a társadalmi részvétellel, a közösségépítéssel és a nemzetközi együttműködéssel kapcsolatos újszerű tapasztalatokra, ismeretekre.


A többállomásos tematikus kezdeményezés célja egyebek közt a nemzetközi együttműködések erősítése, a társadalmi kirekesztettség veszélyének csökkentése, a helyi, illetve európai kezdeményezések és programok megismerése, elterjesztése, valamint az euroszkepticizmus csökkentése.


Az újbudai eseményen Barabás Richárd alpolgármester rendhagyó megnyitóját követően a résztvevők tájékoztatást kaptak többek között az Urban Innovative Actions (UIA) nevű európai uniós program újbudai megvalósításáról, valamint a kerület ifjúságpolitikai aktualitásairól és terveiről.


Az előadásokat és a formális részeket követően a két nap során több, a nem formális tanulás módszertanán alapuló workshopot rendeztek, melyeknek a Bartók Béla úti újbudai ifjúsági közösségi tér adott otthon.


A programelemek érintették a fiatalok társadalmi részvételének és aktív állampolgárságának kérdését, a közösségépítés egy különleges gyakorlatát LEGO-kockák használatával, a zenei tradíciókat és azok nemzetek közötti összekötő erejét, valamint az európai kávéházi kultúrát, valamint annak irodalmi, építészeti, közösségfejlesztő aspektusait. Ez utóbbihoz kapcsolódva a Hadik Kávéházban elköltött ebédet követően az ifjúsági találkozó zárásaként a résztvevők gyalogos, majd hajós városnézésen ismerkedtek meg Újbuda és Budapest főbb látnivalóival.


A rendezvényen Bulgária, Görögország, Írország, Lengyelország, Olaszország, Spanyolország és Szlovénia ifjúsági szakemberein, valamint Újbuda Önkormányzatának munkatársain túl az Újbudai Ifjúsági Kör néhány lelkes fiatal tagja is részt vett.


A projektben részt vevő partner­országok a közel egyéves program során az újbudaihoz hasonló tematikus eseményeket szerveztek a megfogalmazott célok elérése érdekében, továbberősítve a felek közötti együttműködést. A záróeseményen a részt vevő országok prezentálták a projekt folyamán összegyűjtött tapasztalataikat és ötleteiket. A háromfős újbudai küldöttség kiemelkedő pontszámokat kapott az értékelés során, ennek köszönhetően az élmezőnyben végeztek.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support