Átültetéssel mentik meg az idős fákat a Feneketlen-tónál

A tavasz beálltával a fővárosban is megkezdődött a kertészkedés időszaka. A Főkert Újbudán, a Feneketlen-tónál folytatta átültetési programját, hiszen Újbuda és a Fővárosi Kertészet számára is fontos az idős fák megmentése, akár ily módon is. A faátültető géppel nagyobb törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni őket előkészített új helyükre, lehetővé téve a fák megmaradását.


Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot.
A több mint héttonnás, professzionális faki­szedő adaptert egy négytengelyes, speciális, terepmunkára alkalmas teherautóra szerelték fel; segítségével a több tonna tömegű fák is könnyen átültethetők, akár a parkokon belül, kedvezőtlen terepviszonyok közepette is.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support