Elfogadták a kerület idei költségvetését

Újbuda idén rekordmagas összegből, közel 36,65 milliárd forint költségvetési bevételből gazdálkodhat, ugyanakkor a 2023-ban vállalt kiadásokat is hasonlóan magasra tervezik – derült ki a januári testületi ülésen, ahol a képviselők megszavazták a kerület 2023-as költségvetését.

A büdzsé jelentős hányadát energiahatékonysági beruházásokra, oktatási-nevelési intézmények felújítására, valamint szociális támogatásokra fordítják. A képviselők egyperces csenddel és gyertyagyújtással emlékeztek meg az Újbudán, szolgálatteljesítés közben meggyilkolt Baumann Péter rendőr főtörzsőrmesterről.

– A stabilitás megteremtése vezérelt minket, amikor megterveztük az önkormányzat és hozzá tartozó intézményeinek költségvetését – mondta bevezetőjében László Imre. A polgármester hozzátette, az érdekképviseletekkel folytatott tárgyalások eredményeként sikerült megállapodni a közalkalmazotti és köztisztviselői állomány bérezéséről is. Kiemelte, idén több mint 350 millió forint jut szociális támogatásokra, és több mint 20 milliós keret áll rendelkezésre a babacsomagra, valamint a tanévkezdő csomagra. Jelentős forrásokat különítettek el energiatakarékosságot célzó fejlesztésekre, amelyeket egy szakmai elven működő bizottság tervez meg. Idén indul el az Ulászló utcai saroktelek parkosítása, valamint az 50 milliós alapra helyezett közösségi költségvetés, amelynek sorsáról a lakosság bevonásával döntenek.

A 2023-as bevételi terv 38 százalékkal haladja meg a 2022-es előirányzatot, eszerint összesen közel 36,5 milliárd forintból gazdálkodhat a kerület. Az előző évinél 10 milliárddal magasabb büdzsé az egészségügytől a városfejlesztésig minden területen meghatározza a prioritásokat és a várható kiadásokat. A Környezetvédelmi alap 126 millió forintból valósít meg olyan szemléletformáló programokat, mint az esővízgyűjtő, a komposztálókeret vagy a madárodú pályázat. Ide tartozik a parlagfűirtás, a zajcsökkentés, valamint az olyan, az energiatakarékosságot elősegítő pályázatok is, mint a hűtőgép- és a bojlercsere. A lakossági és civil környezetvédelmi pályázatok közé sorolható még a balkonszépítő, a Zöld Sziget pályázat, illetve a LED-izzók támogatása. Szociális támogatásokra a tavalyi 315,3 millió helyett idén 353,5 millió forintot költ a kerület. Az úszásoktatásra – amit az önkormányzat térítésmentesen tesz lehetővé minden második és negyedik osztályos tanulónak – 100 milliót szán Újbuda. A saroktelekprojekt elemei közül idén a tervezés és a közpark kialakítása zajlik le 188 millió forintból.

Kiemelt hangsúlyt kapnak a 300 milliós keretből finanszírozható energetikai beruházások: intézményi korszerűsítések, árnyékolási, energiamegtakarítási, elektromos és hűtési-fűtési rendszerek felújítása. A Gabányi sportcsarnok tetejére 20 millió forintból épül napelemes rendszer. Beruházásokra idén 5,4 milliárd forint jut, ide tartozik a Gyermek­egészségügyi Centrum befejezése, valamint a parkolás fejlesztése, az útfejlesztések, a kerékpárutak kialakítása, a park- és játszótérépítés. Mint Bakai-Nagy Zita alpolgármester elmondta, számos óvoda-, illetve bölcsődeudvar felújítása is megvalósul. Szintén 2023-ban indul el a kísérleti Lakásügynökség program, amelyben az önkormányzat üresen álló magánlakások bérbeadását vállalja át, hogy piaci ár alatt vehessék igénybe azokat a rászorulók.

A köztisztviselői illetményalapot két lépcsőben emelik meg: 2023. január 1-jétől 60 ezer forintról 65 ezerre, majd július 1-jétől 68 ezerre. Az éves cafetériakeret a köztisztviselőknek bruttó 332 500 forint, az intézményi munkatársaknak pedig a tavalyi eredeti előirányzatnál százezer forinttal többet sikerült biztosítani, így 300 000 forint lesz.

T. D.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support