Emléktáblát kapott a kerületben Nemes Nagy Ágnes

Felavatták a gyermekkorát a kerületben töltő Nemes Nagy Ágnes újbudai emléktábláját. Az ünnepségen beszédet mondott László Imre polgármester is, a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium tanulói pedig az iskola névadójának naplójából adtak elő részleteket. 

Emléktáblát avattak Nemes Nagy Ágnes tiszteletére egykori lakóhelyén, a Bartók Béla úton. Az 1922–1991 között élő költő, műfordító, esszéíró, pedagógus a 20. századi magyar irodalom kiemelkedő alakja volt.

Az ünnepségen László Imre, Újbuda polgármestere Nemes Nagy Ágnes Fák című versére reflektálva elmondta: a mű nemcsak a természethez való viszonyunk újrarendezésére kér bennünket, hanem saját, jelen időnk megélésére is. László Imre hozzátette: „ma erre van igazán nagy szükségünk. Sokan gondolhatják napjaink hipervirtuális korában, hogy az időnek nem emberi, hanem technológiai léptéke van. Bár minden felgyorsul és virtualizálódik, azzal minden töredezetté és cseppfolyóssá is válik. A fának és az embernek azonban talajra, gyökerekre és időre van szükségük”.

A polgármester után Szurmik Zoltán, a kerületben működő Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium igazgatója hangsúlyozta, névadójuk a kérlelhetetlen igazság költője volt. Pataky Adrienn, az irodalomtudományok doktora szerint az emléktábla méltó helyet kapott, hiszen a költő itt töltötte gyermekkorát, sokat írt a környékről, egyebek közt a Gárdonyi térről, a Hadik Kávéházról és a Gellért-hegyről.

A Magyar Írószövetséget a szervezet elnöke, Erős Kinga képviselte, jogörökösként pedig Kerek Veronika vett részt az ünnepségen, aki számos fényképpel érkezett. Jelen volt még Barabás Richárd kultúráért felelős alpolgármester, Németh Gyöngyvér körzeti önkormányzati képviselő, a Móra Kiadótól Ughy Szabina szerkesztő, valamint a Bartók Béla úti társasház több mostani lakója.

Az avatáson Nemes Nagy Ágnes Látkép gesztenyefával című naplójából a szakgimnázium tanulói adtak elő részleteket, majd a résztvevők elhelyezték az emlékezés virágait. Az emlékhely felállítását Csitáry Ferenc kezdeményezte.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support