Elrendelték az épületstopot

Három városrészben életbe lép az építési tilalom, emelkedik a közétkeztetés költsége, a Hamzsabégi sétányt pedig közparkká nyilvánítják – derült ki az ünnepek előtti utolsó képviselő-testületi ülésen.

László Imre polgármester rövid évértékelővel indította az ülést, amelyben hangsúlyozta: nehéz éven vagyunk túl, hiszen előre senki nem számolhatott a rekord méretű pénzromlással, a vég nélküli élelmiszer-inflációval, az elszabaduló rezsiköltségekkel, a kormányzati terhekkel, valamint azzal, hogy egy agresszor megtámad egy szabad európai államot. Nem gondolták azt sem, hogy a kerület testvérvárosának, a kárpátaljai Benének a háború okozta élelmezési gondok miatt humanitárius segítségre lesz szüksége – tette hozzá. A polgármester arról is beszélt, hogy a súlyos helyzetbe került emberek megsegítésére egy sor szociális támogatást szavazott meg a testület, majd egy krízishelyzet kezelésére szolgáló céltartalékot képzett az önkormányzat. A kerület vezetője végül megköszönte a hivatal dolgozóinak a kitartást és a támogatást.

Piros lap az építkezéseknek
A testületi ülés legfontosabb döntése értelmében az önkormányzat változtatási tilalmat rendel el Kelenföld, Albertfalva és Őrmező meghatározott területeire. A döntés oka, hogy az önkormányzatnak mára nem maradt más eszköze arra, hogy enyhítse a kerület túlépítését. A kormány 2020-ban vonta meg az önkormányzatoktól az építéshatósági jogkört, majd idén a településképi véleményezés jogát is az Építészeti Tervtanács hatáskörébe helyezte át. Így jelenleg, ha egy kerület számára nem elfogadhatók egy adott beruházás tervei, akkor maximum három évre változtatási tilalmat rendelhet el, ami erre az időre megtiltja az építkezést az adott területen.


Erhardt Attila alpolgármester elmondta, a településrendezési tervek felülvizsgálata során úgy találták, az említett városrészekben tervezett beruházások ellentétesek az önkormányzat törekvéseivel, amelyek a beépítési intenzitás csökkentését, valamint a zöldfelületek növekedését célozzák meg. – A tilalom garanciát jelent arra, hogy ezeken a területeken nem lesznek visszafordíthatatlan változások – jelentette ki.

Drágább lett az ásó, kapa, nagyharang
Az ülésen személyi változásokról is határoztak. A DK frakcióvezetői posztját mostantól Bács Márton tölti be. A képviselők megszavazták azt is, hogy a hivatali helyiségben lezajló házasságkötés szolgáltatási díja hivatali munkaidőn túl 30 ezer forint + áfa helyett 45 ezer forint + áfa lesz, az anyakönyvvezetői díj pedig 5000-ről 8000 forintra nő. Az emelkedés oka, hogy a házasságkötéshez kapcsolódó díjak 2010 óta szinte változatlanok, azóta mindössze az anyakönyvvezetői díjazás emelkedett 2000 forinttal. Az önkormányzat ugyanakkor hivatali időben ingyenes, kistermes esküvőre is lehetőséget nyújt.

Emelkedik a közétkeztetés költsége
Bakai-Nagy Zita alpolgármester arról tájékoztatott, hogy a kerület közétkeztetését biztosító Klassz Menza Kft. a szeptemberi 20 százalék után most további 27 százalékot emel a díján a nyersanyagköltségek és az energiaárak növekedése miatt. Az új összeg a döntés értelmében 2022. december 1-jétől lép hatályba. Képviselői kérdésre az alpolgármester elmondta, a szülőknek ebből az áremelésből nem kell részt vállalniuk. Az emelés oka, hogy a KSH adatai szerint az elmúlt egy év alatt 40 százalékkal nőttek az élelmiszerárak, számos alapvető cikk, köztük a kenyér vagy a tojás akár 80–100 százalékkal is drágult. A Klassz Menza energiaköltsége 30 millióról 300 millió forintra nőtt.

Jótékony célra megy a jutalom
Mivel Újbuda kárpátaljai testvérvárosa, Bene az áramellátás akadozása miatt az eddigieknél is nehezebb helyzetbe került, az önkormányzat több mint egymillió forintból két aggre­gátort szerzett be, amit eljuttatnak a településre. A polgármester II. félévi céljutalmáról is döntött a testület. László Imre előre jelezte, ha a képviselők megszavazzák a 3,9 millió forintos jutalmat, akkor szeretné, ha azt teljes egészében átutalnák az Újbudai Humán Szolgáltató Központ számlájára, hogy ezzel támogassák a nagycsaládosok karácsonyát, illetve a rászoruló gyermekek javára szervezett Fogadj örökbe egy kívánságot! akciót.

Legyen park a Hamzsabégi!
Kreitler-Sas Máté képviselő (LMP) a Déli Körvasút fejlesztési területe mellett húzódó Hamzsabégi sétány zöldfelületté nyilvání­tását kezdeményezte. Az előterjesztés célja, hogy a sétány a zöldterületi átsorolással közparkként nagyobb védelmet élvezzen az építkezés során. Az ülésen elhangzott, a parlament már megszavazta az átsorolást, ehhez járul hozzá az alsóbb rendű önkormányzati döntés. Az önkormányzat néhány hete önálló keresetben indított pert a Déli Körvasút környezetvédelmi engedélye ellen. Ezzel egy időben a POPÉK civil egyesület is keresetet nyújtott be, László Imre közgyűlési felszólalása után Karácsony Gergely főpolgármester úgy döntött, a környezet megóvása érdekében a főváros is pert indít a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó beruházás engedélye ellen.

T. D.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support