Döntött a testület: változtatási tilalom Újbudán

Újbudán az elmúlt néhány évben példátlan sebességre kapcsoltak az ingatlanfejlesztések. Főként a Fehérvári út és a Duna közötti egykori ipari területen egyik hónapról a másikra, gomba módra emelkednek ki az új lakóházak, irodaépületek.

A korábbi önkormányzati ciklusokban elfogadott építési szabályzatok és Újbuda töretlen népszerűsége az ingatlan vásárlók között számos befektetőt arra ösztönöztek, hogy maximálisan kihasználják a szabályozásban biztosított, intenzív beépítési lehetőségeket.

E folyamat következményeként Újbuda megváltozott. A kerület közúti, közösségi közlekedési, egészségügyi és közmű infrastruktúrája egyre kevésbé tudja kiszolgálni a dinamikusan növekvő igényeket, miközben a tartóssá váló közlekedési dugókból származó környezeti terhelés folyamatosan növekszik. Az Újbuda sok városrészét eddig jellemző kisvárosi nyugalom fokozatosan háttérbe szorult, az itt élők egyre inkább egy zsúfolt nagyvárosnak érzik lakóhelyüket.

Újbuda képviselő-testülete ma úgy döntött, hogy ennek a már középtávon kezelhetetlen problémákat okozó folyamatnak a megállítása alapvető közérdek, ezért minden olyan (főként egykori ipari) ingatlanra, amelyen a jelenlegi építési szabályzatok intenzív lakáscélú beépítést tesznek lehetővé és az önkormányzatot nem köti korábban létrejött településrendezési szerződés, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 20. és 21. §-ában biztosított felhatalmazás alapján változtatási tilalmat rendelt el.

A változtatási tilalom lehetővé teszi, hogy a kerület időt nyerjen arra, hogy az építési jogszabályokban biztosított településrendezési eszközök használatával felülvizsgálja a vonatkozó építési szabályzatokat, fokozott figyelemmel a beépíthetőség mértékére, a zöldterületek arányára, a parkolási problémák kezelésére.

Hangsúlyozzuk, hogy a változtatási tilalom nem jelenti azt, hogy az érintett ingatlanokon egyáltalán nem épül semmiféle épület a jövőben. Azonban bízunk abban, hogy minden érintett bevonásával olyan új építési szabályozást sikerül kidolgoznunk, ami hosszú távon biztosítja Újbuda élhető jellegének megőrzését.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support