Mit tegyünk, hogy csak a gyertya égjen, ne az otthonunk?

Az év végi ünnepek idején mindig megemelkedik a lakástüzek száma, naponta átlag huszonöt lakás gyullad ki karácsony környékén. Az ok egyszerű: többet vagyunk otthon, így többet megy a fűtés, többet főzünk, világítunk és használjuk az elektromos eszközeinket is. Sokaknál ég a gyertya az adventi koszorún, gyakran díszítik fényfüzérek a szobákat, a karácsonyfát. Ezek mind tűzveszélyesek lehetnek, ám kis odafigyeléssel megelőzhetjük a bajt. Kolozsi Péter tűzoltó főhadnagy, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője segítségével pontokba szedtük, mire érdemes advent, illetve karácsony környékén kiemelten figyelni:

• Az adventi koszorú alá tegyünk tűzgátló anyagot, például egy fémtálcát, vagy akár alufóliát!

• A három testőrt, vagyis a tűzoltó, a szén-monoxid- és a füstérzékelő készüléket mindenki szerezze be, ezek életmentők lehetnek!

• A gyermekekkel üljünk le, beszéljük meg és mutassuk meg nekik, melyik készülék mire jó!

• Kizárólag megbízható forrásból és tanúsítvánnyal rendelkező karácsonyfaizzót vásároljunk! A tanúsítványt leggyakrabban a készülékek hátoldalán tudjuk elolvasni.

• A fűtéstől kiszáradt fenyőfán ne gyújtsunk gyertyát vagy csillagszórót, inkább a lakás más, tűzbiztosabb helyén égessük ezeket!

• A karácsonyfa 1-1,5 méteres körzetéből minden éghető anyagot távolítsunk el, és stabilan rögzítsük, hogy se a gyermekek, se a háziállatok ne boríthassák fel!

• Ha már megtörtént a baj, és az otthoni eszközökkel nem sikerült megfékezni a tüzet, hívjuk a 112-es segélyhívó számot, és azonnal hagyjuk el az ingatlant!

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support