Újbuda polgármestere az olimpiai bizottságban

A Budapesti Önkormányzatok Szövetsége egyhangú szavazással a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tagjává választotta László Imrét. Újbuda polgármestere ismerős közegbe tér vissza: 1989–2004 között többször volt tagja a szervezetnek, ezalatt négy olimpián vett részt, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség meghívására pedig további három játékon vállalt egyebek mellett orvosi feladatokat.

• Orvosi karrierje közismert, de súlyemelői, illetve sportvezetői múltjáról kevesebb szó esik. Melyik áll közelebb önhöz?

Nem tudnék választani. Fiatalon űztem a súlyemelést, ifjúsági válogatottságig jutottam, és büszkén gondolok vissza arra, hogy súlycsoportomban világcsúcsot állítottam be nyomás kategóriában (ezt azóta megszüntették – a szerk.). A történet azzal ért véget, hogy felvettek az orvosi egyetemre. De később sem szakadtam el a sporttól. Évtizedekig voltam hazai és nemzetközi súlyemelő-szövetségek tisztviselője, tehát nem mozgok idegenül a sport „hivatalibb” világában sem. Egy olimpia kulisszái mögé látni pedig életre szóló élmény. 1992-ben Barcelonában például a rendkívül szigorú biztonsági intézmények taglóztak le: több ezer csendőr, katona, rendőr őrizte az olimpia területét, léghajó keringett a fejünk felett, cirkálók és tengeralattjárók védték a partokat. A szálláson Papp László háromszoros olimpiai bajnok bokszlegenda volt a szomszédom, akivel sokat beszélgettünk. Fantasztikus ember volt, két szóban fogalmazott meg olyan igazságokat, amire tanult emberek hosszú órák alatt sem képesek. Sokszor mondta, a ringben nincs mellébeszélés. Onnan tudod, hogy nem készültél fel, hogy eltalálnak a pofonok. Ebben az időszakban voltam válogatott keretorvos, edzéseken, versenyeken láttuk el a sérüléseket, és hoztuk optimális állapotba az olimpikonokat. Egyszer Gécsek Tibor kalapácsvető bemelegítés közben gödörbe lépett, komoly térdfájdalmai voltak. Én hoztam rendbe, majd a verseny után lenyilatkozta, nekem köszönheti, hogy Magyarországot a képességeinek megfelelő szinten képviselhette. Ezt nagy megtiszteltetésnek éreztem.

• A politikában lehet hasznosítani a sportolói készségeket?

A sportból azt tanultam meg, hogy munka nélkül nincs eredmény. Alibitevékenységekkel el lehet érni valamit, de az abból származó siker percéletű, és az illető becsülete is rámehet. A másik tanulság, hogy a célokra tervszerűen kell készülni: tudom, mit akarok, és kidolgozom, hogyan akarom azt elérni. Orvosi hivatásomból pedig rám ragadt, hogy segíteni akarok, hiszen ezért lettem orvos. Most ez vezérel polgármesterként. Politikusoktól hallom, hogy a politika nem erről szól, ez egy kegyetlen világ. Én ezt másképp gondolom, és ebben nem tudok, nem is akarok megváltozni.

• Kevesebb mint két év múlva Párizsban elkezdődnek az olimpiai játékok. Hogyan készül erre?

Évekig dolgoztam a MOB orvosbizottságában, ezúttal is rendelkezésükre állok minden feladatban és kérdésben. A következő időszakban az egész előkészítési folyamatban, például a kvalifikáció terén előttünk álló döntésekben fogok részt vállalni.  

T. D.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support