Újbuda polgármestere tiltakozik a szakrendelők államosítása ellen

Súlyosan elhibázottnak érzi Újbuda polgármestere azt a javaslatot, amellyel az állami egészségügyi rendszerhez csatolnák az önkormányzatok által működtetett szakrendelőket. Bár a múlt héten benyújtott salátatörvény szerint egyelőre csak adatszolgáltatásra kötelezték az önkormányzatokat, semmi nem utal arra, hogy a kormány elállt volna a tervtől.

Az évtizedekig gyakorló orvos, kórházvezető, dr. László Imre szerint az államosítással elsősorban a betegek és az egészségügyben dolgozók járnának rosszul. Újbuda polgármestere emlékeztetett rá: 2019-ben, amikor hivatalba lépett, a Szent Kristóf Szakrendelőben hosszan kellett várakozni egy-egy vizsgálatra, például több mint 1200 beteg várt hasi ultrahangra. Az önkormányzat kétszer is vásárolt diagnosztikai vizsgálatokat, így csökkentek a várólisták. – A kerületi szakrendelő ma hatékonyan és sikeresen működik. Ez is azt bizonyítja, hogy központosítás helyett helyben kell kezelni a problémákat – emelte ki László Imre. Az önkormányzatok ismerik az ott élők gondjait és a szakrendelők lehetőségeit. Pontosan tudják, milyen fejlesztésekre és plusz segítségre van szükség, így képesek eredményesen felhasználni a forrásokat. Ha kiveszik a folyamatból az önkormányzatokat, az egészségügyi káoszhoz fog vezetni.

Újbuda az elmúlt három évben a kötelező feladatok költségein felül több mint 2 milliárd forintot fordított arra, hogy a Szent Kristóf Szakrendelőben jobb legyen az ellátás. László Imre úgy véli, az államosítás után a központi költségvetés nem adna plusz forrásokat, így légüres térbe kerülhet a szakrendelő, igazi támasz nélkül. Számítani kell a várólisták újbóli növekedésére, a helyiek alacsonyabb színvonalú egészségügyi ellátására. További problémát jelent, hogy az államosítással a dolgozók átvezényelhetők lennének, ami tömeges elvándorlást okozna, a nyugdíjas orvosok pedig visszavonulni kényszerülnének. Ennek egyenes következménye lehet, hogy szakorvosok fognak hiányozni.

A kormány javaslata sikeresen működő szakrendelőket süllyesztene a működésképtelenség szintjére – ezt bizonyítja az, ahogy a kórházak rendszere az állami központosítás után szétforgácsolódott szakmai és finanszírozási tekintetben egyaránt. Újbuda polgármestere minden törvényes eszközzel élni fog, hogy kifejezze tiltakozását a szakrendelők államosítása ellen.

A ROVATBÓL