Hamarosan indul a Gazdagréti tér átalakítása

A Gazdagréti tér 2019-ben került felújításra, melynek során a régi, rossz állapotú burkolatok helyett térkő burkolat készült, a zöldfelületek nagysága kis mértékben növekedett, a járdákon való parkolás megszűnésével egy sokkal rendezettebb gyalogos használatú tér jött létre.

A burkolt felületek azonban a felújítás után is jelentős területet tettek ki, a mindennapi használat alapján látszik, hogy több helyen felesleges, túlzó méretűek. Az Önkormányzat a korábbi terveket felülvizsgálta, hogy a közművekkel sűrűn behálózott területen – a közlekedő útvonalak figyelembevételével – hol van lehetőség további zöldfelületek kialakítására, fák telepítésére, mellyel a tér élhetőbb, barátságosabb lehet. A zöldfelületek sajátos mikroklímát teremtenek, mely segít a nyári hősziget hatás csökkentésében, illetve a csapadékvíz helyben tartásában, elszivárogtatásában.

A projekt 2023-2024-ben több ütemben valósul meg, az I. ütem előkészületi munkái novemberben megkezdődnek. Elsőként az alsó teraszon kerül kialakításra egy mintegy 70 m2-es új zöldfelület, 3 fa ültetésével, alacsony cserjékkel, színes évelő növényekkel, melyek a tavaszi időszakban már díszíteni fogják a teret. 

A későbbi ütemek során a magasabban fekvő középső teraszon és a felső területen is hasonló kialakítást tervezünk. A középső területen 83 m2 új zöldfelület készül, és 11 db új fa telepítését tervezzük, a felső teraszon pedig összesen 237 m2 új zöldfelület és 4 db új fa kerülhet kiépítésre.

A ROVATBÓL