Hamarosan indul a Gazdagréti tér átalakítása

A Gazdagréti tér 2019-ben került felújításra, melynek során a régi, rossz állapotú burkolatok helyett térkő burkolat készült, a zöldfelületek nagysága kis mértékben növekedett, a járdákon való parkolás megszűnésével egy sokkal rendezettebb gyalogos használatú tér jött létre.

A burkolt felületek azonban a felújítás után is jelentős területet tettek ki, a mindennapi használat alapján látszik, hogy több helyen felesleges, túlzó méretűek. Az Önkormányzat a korábbi terveket felülvizsgálta, hogy a közművekkel sűrűn behálózott területen – a közlekedő útvonalak figyelembevételével – hol van lehetőség további zöldfelületek kialakítására, fák telepítésére, mellyel a tér élhetőbb, barátságosabb lehet. A zöldfelületek sajátos mikroklímát teremtenek, mely segít a nyári hősziget hatás csökkentésében, illetve a csapadékvíz helyben tartásában, elszivárogtatásában.

A projekt 2023-2024-ben több ütemben valósul meg, az I. ütem előkészületi munkái novemberben megkezdődnek. Elsőként az alsó teraszon kerül kialakításra egy mintegy 70 m2-es új zöldfelület, 3 fa ültetésével, alacsony cserjékkel, színes évelő növényekkel, melyek a tavaszi időszakban már díszíteni fogják a teret. 

A későbbi ütemek során a magasabban fekvő középső teraszon és a felső területen is hasonló kialakítást tervezünk. A középső területen 83 m2 új zöldfelület készül, és 11 db új fa telepítését tervezzük, a felső teraszon pedig összesen 237 m2 új zöldfelület és 4 db új fa kerülhet kiépítésre.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support