Megemlékezés a nemzeti gyásznapon

– Nagy Imre az a hős, mártír és forradalmi politikus, aki az elnyomó hatalommal szembeni döntésével a mindenkori magyar politika iránytűjeként szolgál – mondta László Imre, Újbuda polgármestere november 4-én, Nagy Imréné Égető Mária (1902–1978) emléktáblájának koszorúzásán.

Göncz Kinga volt külügyminiszter beszédében azt emelte ki, hogy Égető Mária szeretetre méltó, segítőkész nő volt, aki jóban-rossz­ban kiállt férje mellett, és mindenben támogatta. – Az ő élete bizonyítja, hogy ha a háttérben marad is valaki, nagyon fontos szerepe lehet a történelem alakításában – tette hozzá Göncz Kinga.
Az 1956-os forradalom és szabadságharc mártír miniszterelnökének felesége 2016-ban kapott emléktáblát egykori lakóhelye, az Etele út 15–25. alatti társasház homlokzatán, a Nagy Imre Társaság és a lakók kezdeményezésére. Azóta rendszeresen tartanak itt megemlékezést a nemzeti gyásznapon.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support