A kerületben is elégedetlenek a közoktatás állapotával

Újbudai iskolák tanárai, diákjai, érintett szülők is részt vettek az elmúlt hetekben a közoktatás helyzete, az alacsony pedagógusfizetések, a tanárok megfélemlítése ellen tiltakozó megmozdulásokon.

A pedagógusok sztrájkjogának kiüresítése miatt a Tanítanék Mozgalom gördülő polgári engedetlenséget hirdetett meg szeptember 5-én, ehhez azonnal csatlakozott a Bartók Béla úti Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium több pedagógusa. Egyikük, Gábor Judit így foglalta össze a 444.hu-nak kiállása indokait: „Szakmailag óriási gondok vannak. (…) És megint csak egy pofont kaptunk akkor, amikor szeretnénk felhívni a figyelmet a problémákra”.
Szeptember 16-án, iskolakezdés előtt a Móricz Zsigmond körtéren tartott flash­mobot, „Nem így képzeltem a rendet” szlogennel a Bethlen mellett a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium, valamint az Újbudai József Attila Gimnázium számos diákja és tanára. A feketébe öltözött résztvevők – köztük sok szülő – a problémák közé sorolták a tankönyvválasztás korlátozását és a retorziókat is.
Utóbbiak miatt írtak petíciót azok a szülők és tanulók, akik a múlt héten tüntettek a Fehérvári úton, a Dél-budai Tankerületi Központ előtt. A dokumentumban egyebek közt ez állt: „Szülőkként megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy a Dél-budai Tankerületben a közoktatás válságos helyzete miatt demonstráló pedagógusokat kirúgással fenyegetik meg. (…) Az Önök által vezetett hivatal a befizetett adónkból működik, legjobb tudomásunk szerint a munkakörük nem az, hogy hatalmukkal visszaélve megfélemlítsenek, hanem az, hogy gyerekeink érdekeit szem előtt tartva, a pedagógusokat partnernek tekintve megoldásokat keressenek és találjanak az oktatási rendszer problémáira”.
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete is tiltakozott a kormányzati fenyegetések ellen, és a megmaradt lehetőségeket kihasználó gördülő sztrájkot hirdetett. Október 5-ére, a pedagógusok világnapjára közös akciókat tervez a két szervezet.

Fotó: facebook.com/Noarhivatalos

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support