Zene és szöveg a Bartók negyed első fesztiváljá

Olyan sokan szeretik a Bartók Béla út kávézós, báros, galériás szakaszát, hogy megérdemelt már egy fesztivált – ennek jegyében rendezte meg az önkormányzat a Bartók Feszt’-et. Az egész napos eseményen gyerekprogramok, workshopok, kerek­asztal-beszélgetések váltották egymást, a színpadon a Galaxisok, a Random Trip és Dés László zenélt.

Búgócsiga Zenede és hangszerkészítő műhely is várta a gyermekeket szeptember 17-én dél­előtt a Műegyetem rakparton, de a szervezők olyan programokkal is készültek a kisebbeknek, amelyek a játék eszközeivel járják körül a társadalmi tudatosság témáját. Ez utóbbi légköre járta be egyébként az egész fesztivált. A kerületi, illetve országos társadalmi szervezetek alkotta civil falu programjain azt boncolgatták, hogyan lesz egy város számunkra élhető, mit tehetünk mi magunk és a megválasztott városvezetők azért, hogy tisztább, fenntarthatóbb és egészségesebb környezetben élhessünk közösségben. Az Insert, a Humusz Szövetség, a WWF Magyarország, a Magyar Kerékpáros Klub, a TASZ vagy az Adaptér sátrainál bárki kérdezhetett a szervezetek képviselőitől, a kisszínpadon pedig viszontláthatták őket a Budapest jelenéről és társadalmi kihívásairól szóló beszégetéseken. – A kerekasztalok mellett arra kerestük a választ, hogyan tudunk reagálni olyan városi, társadalmi kihívásokra, mint a klímaváltozás, a technológiai fejlődés vagy az egyenjogúság kérdése – tette hozzá Barabás Richárd alpolgármester.
– Szerettünk volna egy olyan rendezvényt, amelyik összefogja a Bartók negyedet, és megmutatja Budapestnek is, hogy milyenek vagyunk: sokszínűek, befogadók és változatosak – mondta el Barabás Richárd. Ennek jegyében a Bartók Béla Boulevard több időpontban indított kulturális sétákat a környéken. A kulturális ügyekért felelős alpolgármester szerint a Bartók Béla út különleges értéke az is, hogy úgy működnek egymás mellett kávéházak, szórakozóhelyek és művészeti galériák, hogy azok nem tették élhetetlen vigalmi negyeddé a környéket.
Kora délután a Galaxisok koncertje vonzotta a közönséget, alkonyatkor az improvizatív zenéjéről ismert Random Trip muzsikált, Dés László esti koncertjére (Nagy Ervin közreműködésével) pedig a szemerkélő eső ellenére is sokan voltak kíváncsiak. A fesztiválra Karácsony Gergely főpolgármester is kilátogatott, hogy Orosz Anna országgyűlési képviselővel, Barabás Richárddal és László Imre polgármesterrel folytasson eszmecserét a színpadon a főváros kihívásairól. Karácsony Gergely kedvezőtlen tendenciának nevezte, hogy a plázák, szórakozóhelyek, kulturális intézmények kiszívják az életet a városból, a közterületek csak arra szolgálnak, hogy eljussunk egy eseményre. – A Bartók negyed ez ellen hat, hiszen itt egyre több dolog történik az utcán és a köztereken – mondta. László Imre emlékeztetett rá, hogy a Time Out magazin listáján Újbuda lett a világ hetedik legmenőbb környéke, és azon dolgoznak, hogy ezt az elismerést megtartsák.

T. D.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support