Buborékokra céloz az idei ARC

Világ buborékjai, egyesüljetek! – ezzel a szlogennel hirdették meg a 22. ARC közérzeti plakátpályázatot, amelyre több mint nyolcszáz alkotó nevezett társadalmi problémákra és világjelenségekre reflektáló művekkel. Az ARC kiállításának harmadik esztendje ad otthont a Bikás park, az idein megjelentek az év olyan témái is, mint az ukrajnai háború, a rezsiemelés, a pedagógusok helyzete vagy az aszály.

„Buborékban élünk.(…) De miért lett szitokszó a buborék? Miért zsűrizzük le állandóan a másik ember buborékját? Nem lehet, hogy nem a buborékkal van baj, hanem velünk, akik képtelenek vagyunk két ellentmondó buborékot összeilleszteni, átjárhatóvá tenni, hogy megismerjük a dolgok különböző oldalait?” Ilyen kérdéseket vetett fel az idei ARC pályázati felhívása, amelyre szép számmal érkeztek megfejtésnek beillő munkák. László Imre polgármester a megnyitón kiemelte: több százezer ember jön el rendre a Bikás parkba, hogy lássa a kiállítást, amit nem mindenki szeret, pedig az alapját jelentő humor létezésünk motorja. – Az ARC teret ad a sorvadó kritikai gondolkodásnak is – tette hozzá.
Karácsony Gergely főpolgármester hangsúlyozta: a kiállítást sokan polgárpukkasztónak tartják, pedig buborékokat igyekszik kipukkasztani. – Már nincs közös tudásunk, hanem igazságbuborékokba zárva éljük az életünket. Azt gondoljuk, csak a másik él buborékban, miközben mi is abban élünk – fogalmazott.
Újbuda és Budapest különdíját ugyanaz a mű nyerte el: Pétery Dorottya Az év színe 2040 című alkotása a Föld kiszáradását vízionálja. A harmadik helyezett Szegfű Liliána Boldog pedagógusok napját! című plakátja lett, a második pedig Csóti Rebeka munkája, az aszályra asszociáló „Élünk, mint hal a vízben”. A legjobb plakátnak Hamvas Bella Sötét van című, az áramszámlák ihlette művét szavazta meg a zsűri.


T. D.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support