Az idei költségvetésben a legfontosabb az ember

Újbudán a hatpárti koalíció támogatásával a 2022-es évet megalapozó költségvetési rendelet előkészítése a törvényi határidő előtt elkészült. „A kerületiek számíthatnak az önkormányzat vezetésére, mert ellentétben a kormánnyal mi érezzük, tudjuk, mi a legfontosabb ma. A költségvetés tervezésekor a legfontosabb volt számunkra az ember, mindegy, hogy milyen politikai nézetet vall, mindegy, hogy kire szavazott, mert a kormány rossz gazdaságpolitikája mindenkit egyformán sújt, hiszen mindenkinek drágább lesz a megélhetés 2022-ben.” – mondta László Imre polgármester.

Mit jelent ez a gyakorlatban, a költségvetési tervezésben?
„Ellentétben a kormánnyal, mi nem stadionokra, betonra és hirdetésekre költünk, hanem azon kollégáinkra, akik gyermekeinket nevelik, idős honfitársainkat gondozzák, a kerületi lakosok dolgait intézik, vagy éppen az útjainkat, járdáinkat tisztítják. 2022-ben fontos, hogy erősítsük az innovatív hozzáállást, törekedjünk a munkaerő megtartására, a lakhatás elősegítésére, valamint hogy továbbra is kiszámítható legyen az újbudai közszolgáltatások stabil színvonala” – emelte ki László Imre – „Nekünk kerületi szinten kell kezelni a halmozódó kormányzati kudarcokat. Bennünk viszont bízhatnak az újbudaiak, megvédjük közös értékeinket és biztonságunkat.”

A kormány gazdálkodása miatt az elmúlt évben Magyarországon megugrott az infláció, soha nem látott mértékben nőtt a kormányzati költségvetési hiány, extrém magas lett az euró árfolyama a forinttal szemben – mutatott rá Újbuda 2022. évi költségvetésének előterjesztésében László Imre polgármester. A tervezet elkészítésében nehézséget okozott a járványhelyzet is, amelynek a végét továbbra sem látni. „Az elmúlt időszakban több mint 10 milliárd forinttól esett el az önkormányzat, amelynek pótlására a kormánytól semmilyen segítséget nem kapott, ellentétben néhány fideszes vezetésű várossal” – tette hozzá a kerület vezetője.

A 2022-es büdzsé
Az önkormányzat költségvetése a jogszabályi előírásoknak megfelelően működési és felhalmozási bontásban készült el, az észszerű és óvatos gazdálkodás követelményének figyelembevételével, mivel a veszélyhelyzet feloldásának időpontját továbbra sem lehet tudni.
A működési költségvetési kiadások közül fontos kiemelni, hogy a 2021. évi tényadatokhoz képest több mint 15 százalékkal, azaz 1,2 milliárd forinttal nőtt, így 9,1 milliárd forint a személyi juttatásokra, bérekre, illetményekre előirányzott keret. Ez az összeg biztosítja Újbuda Önkormányzata, illetve a hozzá tartozó ellátó rendszerek (hivatal, intézmények, cégek) részére az átfogó bér-, illetve béren kívüli juttatások rendezését. A tavalyi bázisévhez képest jelentős, 21 százalékos többlettel került tervezésre az önkormányzat által folyósítható szociális ellátások előirányzata. Exponenciálisan növekszik azon szociálisan rászorult kerületi lakosok száma, akik a létfenntartásukhoz, alkalomhoz kötődő többletkiadásaikhoz, illetve önálló életvitelük megőrzése érdekében csak az önkormányzattól tudnak támogatást kérni.
A működési feladatokon belül tudatosan 24 százalékos mértékben emelkedett a kiemelt feladatként kezelt parkfenntartásra fordítható összeg, valamint 10 százalékkal a kerületi parkok, utak, kerékpárutak takarításának előirányzata.

A felhalmozási költségvetés készítésénél legfontosabb cél volt, hogy a kerület folyamatosan fejlődjön. Felhalmozási célú támogatás a jelenleg ismert információk szerint a 2022. évi központi költségvetésből nem érkezik, ezért azt az önkormányzatnak saját forrásból kell kalkulálnia.
A beruházási kiadásoknál a tavalyi bázisévhez képest 63 százalékos növekedés látható, ami pénzben kifejezve több mint 2 milliárd forintos növekményt, összesen 5,4 milliárd forintos összeget jelent. Ezt a jelentős előirányzatot az előző évi ingatlaneladásokból és a támogatásokból kapott maradványösszegek betervezésével sikerül a költségvetésben biztosítani.
A legnagyobb tételt az Egészséges Budapest Program keretében támogatott Gyermekegészségügyi Központ és Egynapos sebészet évek óta zajló kialakítása jelenti, ez a projekt a tervek szerint az év végéig befejeződik.

Fontos, hogy további utak, járdák, játszóterek felújítása is megtörténik; a parkolási övezetek bővítéséhez szükséges automaták beszerzésére és telepítésére is van fedezet, illetve minimum két nyilvános illemhely létesítésével tervez az önkormányzati büdzsé.
Az önkormányzat költségvetési bevételei a helyi adókból, az általános működéshez és ágazati feladatokhoz kapcsolódó, csökkenő központi támogatásokból, valamint az európai uniós forrásokból származnak. A működési költségvetési bevételek jelentős hányadát adják a közhatalmi bevételek (közterület-használat, valamint a reklám és filmforgatási célú közterület hasznosítás), ezek tervezett összege 16 milliárd forint. Az iparűzési adóból származó bevételt 10,4 milliárd forintra kalkulálták a büdzsé készítésekor a Fővárosi Önkormányzat 2022-es költségvetési rendeletében foglaltak, illetve a forrásmegosztásról szóló törvény alapján. A lakás és nem lakás célú helyiségek bérleti díjaiból, üzemeltetési bevételeiből, földterületek haszonbérletéből, parkolási bevételekből, vagyonkezelési bevételekből, kiszámlázott áfából, kamatból 3,5 milliárdra számíthat Újbuda Önkormányzata.
Az éves költségvetés tervezetét a polgármesternek legkésőbb február 15-éig kell benyújtania, de jóval a jogszabályi határidő előtt, a képviselő-testület januári ülésén napirendre kerül.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support