Értékes élmények

Még nem késő a legjobb ajándékokat beszerezni karácsonyra. Három olyan, Újbudához is köthető könyvet ajánlunk, amivel biztosra mehetünk: egyszerre adunk velük élményt és értéket.

Bauer Barbara: A messziről jött fiú
Jaffa Kiadó

Az Újbudán működő Jaffa Kiadó kínálatából A messziről jött fiú című kötet egy fél­árva fiú történetét tárja az olvasók elé.
Vannak emberek, akiknek a története jóval azelőtt elkezdődik, hogy megszületnének. Sándoré sem indul másként, mint sokaké a II. világháború idején. A kisfiút csupán egyszer tarthatta kezében az édesapja, mielőtt életét vesztette a fronton. A félárva gyerek később az otthonát is elveszíti, útra kel édesanyjával és annak családjával egy új élet reményében.
Bauer Barbara regényének főhőse három generáció sorsán keresztül jut el a szegénység, a talajvesztettség, a kilátástalanság mélységéből a gazdagság és a végtelen lehetőségek határtalanságáig. Feltár előttünk egy életutat, amely bárkié lehetne. De ez a történet egyetlen kisfiúé, aki látszólag éppen olyan, mint a többiek. Valamiben mégis más.
Vajon mi a kulcsa sikerének és boldogságának?

Bartha Ákos: Véres város
Jaffa Kiadó

A szerző hatalmas forrásanyagra támaszkodva mutatja be a budapesti fegyveres ellenállás fordulatokban és pálfordulásokban igencsak gazdag történetét. A II. világháború alatt a fővárosban működő német- és náciellenes erők zavarba ejtően sokféle ideológiai háttérrel és motivációval rendelkeztek: voltak köztük konzervatívok, legitimisták, kommunisták, liberális demokraták, cionisták, radikális jobboldaliak. Az ismertebb példák mellett a szerző részletesen ír a kiugrás előkészítésén dolgozó tiszti szervezkedésekről, a németellenes nacionalista-fajvédő csoportosulásokról, a Teleki tér környékén összpontosuló cionista fegyveres ellenállásról és az embermentésben fontos szerepet játszó kisegítő karhatalmi alakulatokról. Felbukkannak kalandorok, árulók, provokátorok, kommunista akciógárdisták, szó esik a fegyveres ellenállás árnyoldalairól – és természetesen arról, hogy sokan a legsötétebb órákban is képesek voltak bátran és emberségesen cselekedni.

Koniorczyk Borbála–Merker Dávid: Hosszúlépés Budapesten – séták, titkok, történetek
21. Század Kiadó


E kötet ajánlásával budapesti sétára is invitáljuk az olvasókat. Néhány hete jelent meg Koniorczyk Borbála és Merker Dávid könyve, melyben a XI. kerület néhány titkára is fény derül. A prémium kivitelezésű, gyönyörű fotókkal illusztrált kötet számtalan meghökkentő történet segítségével mutatja be Budapest „színes-szagos” oldalát azoknak is, akik inkább fotelban ülve, olvasással szeretik bebarangolni a várost.
A szerzőpáros a magánéletben is összetartozik, mindketten urbanisztikát és szociológiát tanultak, ezt kamatoztatták az egyetemi katedrától az önkormányzati szféráig. Együtt alapítottak városi sétákat szervező céget 2013-ban, rendszeresen írnak, szakértenek a főváros múltjáról, jelenéről. Most megjelent kötetük olyan útvonalakat mutat be, amelyek jóval hosszabbak, mint egy-egy szervezett tematikus séta. Tovább tartanak, mélyebbre ásnak, más a ritmusuk. Érdemes rájuk időt szánni akár ráérős olvasás formájában, akár egyénileg végigsétálva a könyvben szereplő városrészeket.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support