Kézműves papírtermékeket készítenek fogyatékkal élők

Új szociális foglalkoztató várja a hátrányos helyzetű újbudaiakat a Budafoki úton, az egykori Kocka Csoki Műhely helyén.

A Budapest Esély Nonprofit Kft. fejlesztőfoglalkoztatásai során a hátrányos helyzetű emberek napi minimum egy, maximum hat órában dolgoznak, többnyire egyszerűbb munkát végeznek, akár egyénileg, akár csoportban. A Kocka Csoki Műhely egykori Budafoki úti helyén kialakított új szociális foglalkoztatóban a szervezet képviseletein keletkező hulladék újrahasznosításával készítenek papíripari termékeket irodák, háztartások számára. A mentorok segítségével zajló gyártás során kizárólag kézműves technológiákat alkalmaznak, régi préseket, papírmerítő kádakat használnak.
– A cél, hogy az itt dolgozó fogyatékkal élők művészeti tevékenységgel kézműves termékeket hozzanak létre. A szervezet ezáltal társadalmi integrációjukat és rehabilitációjukat is segíti, így a jövőben könnyebben léphetnek a munkaerőpiacra – mondta lapunknak Dombay Rozália, a Budapest Esély Nonprofit Kft. szakmai vezetője.
A megnyitón jelen volt Bakai-Nagy Zita, Újbuda esélyegyenlőségért felelős alpolgármestere is. Mint elmondta, a háromoldalú együttműködésben a nonprofit szervezet mellett az önkormányzat és az Újbudai Szociális Szolgálat (USZOSZ) is aktívan részt vállal. Az USZOSZ-tól hárman érkeztek a szociális foglalkoztatóba. Az alpolgármester hozzátette, a helyiséget fokozatosan szeretnék bővíteni, hogy az önkormányzat egyre több embernek nyújthasson segítséget.
A Fővárosi Önkormányzat által 25 évvel ezelőtt alapított, hazai és nemzetközi hálózatokhoz kapcsolódó Budapest Esély fővárosi projektek kidolgozásában és megvalósításában is közreműködik; tanulmányokat, kiadványokat készít, illetve különböző képzéseket szervez. A gyakorlatban a nonprofit szervezet lehetőséget teremt arra, hogy a dolgozni vágyók nem éles helyzetben kipróbálják, milyen egy munkahelyen helytállni; így sikereket érhetnek el, ezáltal önbizalmuk is nő. A vállalkozás ezen túlmenően egzisztenciális segítséget is nyújt a foglalkoztatottaknak.

T. K.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support