Megnyitott a vásár, elindultak az adventi programok

Idén első alkalommal a Bikás parkban nyílt meg az Újbudai Adventi Vásár, amely december 24-éig kínál színes programokat. A borús idő ellenére már az első nap is karácsonyi hangulatban telt el.

A vásár megnyitásának napja advent első vasárnapja volt, ez alkalomból ünnepélyes gyertyagyújtást rendezett az önkormányzat. Elsőként a Bárdos Lajos Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola énekkara adott elő karácsonyi dalokat, majd László Imre polgármester köszöntötte a megjelenteket. – Az advent a szeretet metaforája. A szeretet minden ember számára szükség. Nemcsak egy ünnepi menü, egy ajándéközön, nem egy kötelező ölelés, hanem egyetemes és nélkülözhetetlenül emberi. Ezt megjátszani nem, csak megélni lehet. Ilyenkor sokkal jobban kell figyelnünk másokra, akik magányosak, akiknek az év során egyébként is kevesebb jó és tiszta szó jutott – fogalmazott beszédében László Imre. A polgármester szeretetben bőséges készülődést kívánt mindenkinek, majd hozzátette, az önkormányzat idén is segíti a szűkös anyagi keretek között élő családokat.
A kerületi egyházak képviselői közül is többen megfogalmazták jókívánságaikat. – Azt kívánom, hogy minden, amire várakozunk, megtörténhessen adventben is, és legyen elég időnk, szavunk egymásra. Hajoljunk le azokhoz, akik a társadalom perifériáján élnek – mondta Gáncs Tamás evangélikus lelkész, a Kelenföldi Evangélikus Egyházközség igazgató lelkésze. Kelemen Imre helyettes esperes, a Kelenföldi Szent Gellért-templom plébánosa pedig arra emlékeztetett, hogy a karácsonyra való készülődésnek elsősorban nem a vásárlásról és az evésről kellene szólnia. – Amikor készítjük az ajándékokat, kitakarítunk és ünnepi fénybe öltöztetjük lakásunkat, akkor gondoljunk arra, hogy valaki meg akar születni a szívünkben, be akar költözni a családunkba. Ő Jézus, aki megváltott minket – emlékezetett az atya a karácsony lényegére. Ezt követően Újbuda polgármestere és az egyházak képviselői együtt gyújtották meg az adventi koszorú első gyertyáját.
A Petőfi Musical Stúdió karácsonyi dalokkal folytatta a műsort, majd látványos tűzzsonglőr-bemutató következett. Az este egyik legszebb pillanata az volt, amikor Szombathelyi Eszter junior és felnőtt magyar bajnok műkorcsolyázó, illetve harmadik osztályos tanítványai jégtánccal avatták fel az új korcsolyapályát.
Újbuda Önkormányzata idén nemcsak új helyszínen, de gazdagabb programsorozattal rendezi meg az adventi vásárt. December 5-én színpadi mesejáték és interaktív Mikulás-műsor fogadta a gyerekeket, majd pedig hóember-öltöztetéssel és hógolyós célba dobással szórakozhattak. A december 17-én kezdődő Arany hétvégén az Alma együttes és Misi bohóc interaktív bűvészműsora várja az érdeklődőket, lesz látványos LED-show, a közönség találkozhat a Grinccsel és Elza hercegnővel, és műkorcsolya-bemutatót is megtekinthetnek.
A Bikáson felállított faházikókban a ha­­gyo­mányos magyar vásári konyha ízeiből és kézműves portékákból lehet válogatni. Olyan szórakoztató elemekkel is találkozhatunk, mint a szerelmesek csókkapuja vagy az óriási ajándékdoboz, amelyben karácsonyi díszletek között készíthetünk képeslapra illő fotókat.
T. D.

A ROVATBÓL