Elkezdődött a Barackmag utca helyreállítása

Újabb mérföldkőhöz érkezett az egy éve életveszélyessé nyilvánított madárhegyi szállodaprojekt. Az építkezést jellemző szabálytalanságok akkor váltak tarthatatlanná, amikor tavaly augusztusban támfal hiányában leszakadt az építési gödör mellett húzódó Barackmag utca jelentős része. Hosszú jogi csaták után idén nyáron megépült a támfal, amelyre most aszfalt is kerül.

A tavaly nyári építési baleset komoly zűrt okozott a környéken: a területet lezárták, a közművek megsérültek, 35 lakásban kellett kikapcsolni a gázt, a lakók pedig attól féltek, házaik is veszélybe kerülhetnek. Miután a beruházó a kormányhivatal többszöri felszólítása ellenére sem épített szakszerű támfalat, a NAV vette át a végrehajtást. 

– Most végre elkezdődhet a Barackmag utca helyreállítása – tájékoztatott Kádi Gergely, az önkormányzat közlekedési osztályvezetője, ugyanis 2023 végén a beruházó – a NAV által készíttetett új tervek alapján – megépítette a támfalat, amely mára elérte az út stabilitásához szükséges tömörséget.

Mivel az építkezés során kiderült, hogy a gázvezeték túl mélyen húzódik, a gázművek három méterről másfél méter magasságba helyezte azt át, majd a környékbeli házakhoz visszakötötték a gázt (télen az önkormányzat jóvoltából ideiglenes repülő vezetékkel oldották meg a szolgáltatást). A beruházó szeptember elején kezdte meg a leomlott útpálya helyreállítását. 

A kivitelezés a tervek szerint szeptember 27-éig tart, ám a közelmúlt heves esőzései miatt akár hetekre leállhat a munka. Addig az önkormányzat arra kéri a lakókat: a kényelmetlenségek ellenére ne kockáztassanak, távolabb parkoljanak az építkezéstől, nehogy a munkagépek kőfelverődést, sérülést okozzanak autóikon. Bármilyen keletkezett kárról érdemes fotót készíteni, így az önkormányzat hatékonyabban segíthet a kártalanításban. A munkaterületre 8–17 óra között tilos autóval behajtani, azután is csak saját felelősségre. Gyalog egész nap megközelíthetők az utcában álló házak. 

Az apartmanszálló két-három év múlva készülhet el, a beruházó azt ígéri, akkor teljes hosszában új járdát épít a Barackmag utcában. 

T. D.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support