Mesesétáló a Bikás parkban

Bikka, vagyis Bikás Kalandok néven adták át a XI. kerület első mesesétálóját a Bikás parkban. A 12 állomásos útvonalon QR-kód beolvasásával hallgathatók meg a mesék. A sétálót a 2023-ban Felelős Vállalkozás Újbuda elismeréssel kitüntetett Kalandok Szárnyán Meseműhely hozta létre civil összefogással, diósdi példa alapján. (Az egyes állomások a bikka.setaloja.hu weboldalon találhatók meg.)

A Meseműhely szakemberei olyan, a helyszínekhez is kapcsolódó rövid és kevésbé ismert történeteket válogattak, melyek beilleszthetők az általuk is alkalmazott metamorphoses terápias szemléletbe. (Ennek lényege, hogy a kliens úgy lel rá a megoldásra, ahogy a mesehős, de csak annyit tesz magáévá az olvasottakból, amennyit maga is képes meglépni.) A kutyafuttatónál például A Fiatal Kutyák Tánca című mese hallgatható meg. A történet egy krí indiánról szól, aki különleges ajándékokat kap az állatoktól egy misztikus tó partján.

Bár Újbudán ez az első mesesétáló, országosan már sokadik a Diósdiak Diósdért Egyesület szárnyai alatt megvalósult civil kezdeményezések közül. Az eredeti ötlet négy évvel ezelőtt, a Covid idején pattant ki Kiss Bence alapító és családja fejéből. Korábban külföldön láttak hasonlót, ami mese, játék és kalandos felfedezés is egyben. Költséghatékony módszert kerestek, ezért nincsenek kiírva a szövegek, de a weblapra vezető QR-kódnak és a tárhelyül szolgáló szervernek megvan az az előnye is, hogy könnyen cserélhetők a történetek. A terjeszkedéshez először Bölcskén találtak partnert, majd Vokányban, Pogányban, Zengővárkonyban és így tovább, míg tizenötödikként megvalósult az újbudai mesesétáló (két napra rá átadták a budaörsi Barack család meséit is).

Kiss Bence hangsúlyozta, nem kérnek pénzt partnereiktől, és kikötik, hogy ők sem profitálhatnak anyagilag a mesesétálóból, mert a lényeg a közösségépítés. Rengeteg önkéntes munkával áll fel a technikai háttér, amely során a készítők is összekovácsolódnak. Újbudán a Kalandok Szárnyán Meseműhely kezdeményezésére a Metamorphoses Meseterápiás Egyesület, az Egy Sima Egy Fordított Egyesület és a Mesekút tagjai is részt vettek a Bikka sétálója kivitelezésében.

F. E.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support