Megkezdődtek a rendelések a Gyeücben

Nemcsak átadták, de már működik is a Gyermekegészségügyi Centrum és Egynapos Sebészet (Gyeüc). Az Allee mellett épült, komplex ellátást nyújtó intézménynek egy kivétellel az összes rendelése zöld jelzést kapott a hatóságtól. Dr. Lehoczky Péter főigazgatót arról is kérdeztük, mi lesz, ha a kormány a mentősöknek adja át a kerület saját ügyeleti ellátását.

Az első nap tudták a betegek, hová kell jönniük?
Megtalálták az új épületet, bár van, aki még a parkolón keresztül jön át a Szent Kristóf Szakrendelőből, mert nem ismeri a főbejáratot. Az indulás óta minden nap lufit adunk kis pácienseink kezébe, annak emlékére, hogy bátrak voltak, és nem sírtak a doktornál. Ezzel is szeretnénk erősíteni alapértékünket, az emberbarát ellátást. 

Az átadás előtti napon derült ki, mégsem érkeznek meg időben a működési engedélyek, pedig azokat mindenki biztosnak hitte. Mi történt azóta?
Nagy szerencsénk volt, vagy talán nem is ez a jó szó, ugyanis kettő nappal az önkormányzati választások után megkaptuk az engedélyt; ezúton köszönöm szépen a hatóságnak, hogy ilyen gyorsan reagált. Ezután még egy hétbe telt a költözés, hiszen olyan külső telephelyeket is be kellett telepítenünk, mint a gyermekpszichiátria. A lényeg, hogy június 24. óta itt dolgozunk, és büszkén mondhatom, minden rendelés átköltözött és elindult. Kivéve a házi gyermekorvosokat, az ő engedélyeztetési eljárásuk lassabban megy. 

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy minden rendelésen megfelelő számú orvos működik? 
A meglévő rendeléseinkkel együtt költöztek az orvosok is. Emellett részben a sajtónak, részben az új központ színvonalának köszönhetően több orvos, illetve professzor is jelentkezett hozzánk, így olyan érdekes szakmák megjelenésére számíthatunk akár szeptembertől, mint például a gyermeklipidológia, amely az elhízott gyerekek egészségével foglalkozik. Külön öröm, hogy a diabetológiára is egy komoly szaktekintélyt várunk, így egymás mellett működhet felnőtt- és gyermeklipidológia. Az ellátás ráfér a magyar társadalomra, hiszen nagyon sok a túlsúlyos ember – velem együtt, sajnos. Egyúttal szeretnénk picit továbblépni, és már gyermekkorban elkezdeni az egészséges életmódra nevelést. Az egészségügy foglalkozzon végre az egészséggel is. Ilyen újítás lehetne a mozgásterápia, a hidroterápia, amihez medencénk is van, és a diéták elsajátítása. Egészségfejlesztési Intézetünkben (EFI) van mintakonyhánk, ahol dietetikusok taníthatnák meg a szülőket egészségeset és egyben finomat főzni. Óriási eredmény lesz a harmadik emeleti egynapos sebészet munkába állítása. Ha a NEAK végre rábólint a finanszírozásra, novembertől működni kezdhetnek a műtők. Ettől kezdve nem kell mindenkinek kórházba befeküdni: sebészeti, ortopédiai, szájsebészeti, szemészeti és urológiai beavatkozásokat is végzünk majd. A megnyitón Takács Péter egészségügyi államtitkár is segítséget ígért, tehát bízunk a közeli indulásban.

A június 9-i választást követő napon nyújtott be a kormány egy salátatörvény-tervezetet, amely kiterjesztené az új ügyeleti rendszert a fővárosra. Ez azt jelenti, hogy a kerületben is az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) láthatja el a gyerek- és felnőttháziorvosi ügyeletet. Mi következik ebből?
Mondhatnám egyszerűen, hogy fogalmam sincs, mert nem kaptunk erről részletes tájékoztatást, de azt azért látjuk, hogy például Pest megyében a rendszer bevezetése óta harmadára csökkent az ügyeleti helyek száma. Az OMSZ majd eldönti, beköltözik a meglévő ügyeleti helyszíneinkre, vagy máshol tart rendelést, esetleg váltogatja a helyeket, ami okozhat némi bonyodalmat. Jelenleg a Szent János Kórházban működik a gyermekügyeleti ellátás, illetve hétvégén itt, a felnőttellátás pedig a Szent Imre Kórházban. A helyszínek tekintetében nem hiszem, hogy nagy változás lesz, az itteni ellátás viszont megszűnhet. Az általános tapasztalat szerint nincs annyi ember a mentőszolgálatnál, hogy mindenütt helyt tudjanak állni, ezért mióta a vármegyékben átvették az ellátást, csökkentik az ügyeleti helyek számát. Ez Budapesten a sűrű intézményi hálózatnak köszönhetően relatíve egyszerűen megoldható: egy ügyeleti rendszer működik a kórházi sürgősségi osztályok között, így legfeljebb másik kerületbe kell majd átmenni. Én nagyon bízom benne, hogy a fővárosban és Újbudán nem lesz akkora visszaesés, mint amit sok megyében tapasztalhattunk. A másik kérdés a finanszírozás. Az önkormányzat jelenleg támogatja az ügyeleti ellátást, mert az államtól kapott ügyeleti díjért már senki nem dolgozna. Nagy kérdés, hogy a mentősök miként fogják előteremteni az ehhez szükséges forrást. Részmegoldást jelenthetne, ha az ügyeleti díjat a kórházaknak adnák, ők látnák el a feladatot, hiszen ott komplett kórházi háttér segíti az oda forduló betegeket. Kórház azonban nincs mindenhol. 

AZ OMSZ a meglévő ügyeleti rendelőket veszi át?
Kettős az ügyeleti rendszer: egyrészt az orvos vagy a mentős házhoz megy az ügyeleti kocsival, másrészt van egy ügyeleti helyiség, ahova elmehetnek a betegek. Problémát jelenthet viszont receptet felírni, mert egy mentőtiszt nem mindenre jogosult. Bízom benne, hogy átgondolt megoldások születnek annak érdekében, hogy ne szenvedjen kárt a betegellátás.

A tervezet kötelezővé tenné a szűrővizsgálatokat 18 év felett. Mit jelenthet ez pontosan?
Arról, hogy konkrétan milyen kötelező vizsgálatokról lenne szó, nem kaptunk tájékoztatást. De az elvet maximálisan támogatom. Régen is voltak kötelező szűrések, amelyek szintén azt szolgálták, hogy megelőzzük, illetve minél hamarább felismerjük a betegségeket, mert sokkal könnyebb ilyenkor kezelni a problémát, mint egy kóros állapotot visszafordítani. Remélem, a megvalósítás is jó lesz.

T. D.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support