test

Újbuda kiváló sportolóira emlékeztek

Emléktábla-avatással és koszorúzással emlékezett az önkormányzat két kiemelkedő újbudai sportolóra, Schneider Éva (1936–2021) világbajnok kosárlabdázóra, valamint Pásztor István (1926–2015) olimpikon kerékpárosra valamikori lakóhelyük, a Budafoki út 10. alatt.

– Mindketten a mozogni és sportolni vágyás örömének keresésével indultak el. Ez a keresés azonban nagyon komoly rátalálásokat eredményezett. Rátaláltak magukban a bajnokra, rátaláltak magukban a kitartó, a feladást hírből sem ismerő kosarasra és kerékpárosra. Rátaláltak magukban a példaképre, akik bár soha nem akartak lenni, de tiszteletreméltó teljesítményük túlnőtt szerénységükön – méltatta a sportolókat dr. László Imre polgármester.

Schneider Éva kosárlabdázó az 1957-es riói világbajnokság legeredményesebb magyar játékosa volt, a csapat az ötödik helyet szerezte meg. Kisebb megszakításokkal a ’80-as évekig kosárlabdázott, pályafutása végén a Külker SC-ben. Pásztor István kerékpáros főiskolai világbajnok, tízszeres magyar bajnok a Honvéd Sportszázadban versenyzett. Az 1952-es helsinki olimpián tagja volt a 10. helyezést elérő csapatnak, egy évvel később egyéni világbajnok lett. Edzőként is sikeres volt, az általa felkészített 100 kilométeres országúti gárda többször végzett világbajnokságokon az első tízben, a müncheni olimpián a 6. helyet szerezték meg. A két sportolóról Pásztor István özvegye úgy emlékezett, hogy jó sporttársak voltak. Egymás fölött laktak a házban, és elég szoros barátság szövődött a családok között, mert a gyerekeik szinte egykorúak voltak. Férje sokat dolgozott a sportért, „szinte mindent azon a szemüvegen át látott”.

Az eseményen jelen voltak a régi sporttársak és a lakóközösség nevében a ház közös képviselője. László Imre, valamint Bakai-Nagy Zita és Barabás Richárd alpolgármester megkoszorúzta az emléktáblát, csak úgy, mint Simon Károly, az Újbuda Sportjáért Nonprofit Kft. igazgatója, Báder Márton, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke, valamint Fetzer Róbert, a Magyar Kerékpáros Szövetség főtitkára.

F. E.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support