test

Megvannak az idei közösségi költségvetés nyertesei

Kerékpártárolót, több fát, a petanque-pálya felújítását, pingpongasztalt, játszótér napelemes megvilágítását szeretnék az újbudaiak. Legalábbis ezek az ötletek kapták a legtöbb szavazatot a közösségi költségvetésben.

Újbuda Önkormányzata második éve kéri ki a lakosság véleményét a közösségi költségvetés dolgában, majd online és offline felületeken szavaztat az ötletekről. Az idei keret összesen 90 millió forint; Újbudát hat körzetre osztották fel, így körzetenként 15 millió forint jut a tervek megvalósítására.

Az önkormányzat munkatársai szakmai szempontok szerint választották ki körzetenként azt a hat javaslatot, melyet szavazásra bocsátottak. Elsődleges cél volt, hogy a fejlesztés minél nagyobb közösséget tudjon kiszolgálni, és kizárólag olyan ötletek jöhettek szóba, amelyek az önkormányzat tulajdonában lévő közterületeket érintik.

A javaslattételek rámutattak konfliktushelyzetekre is, például a játszóterek kivilágítása kapcsán. Azok, akik szeretnének a téli korai sötétedés után is kint lenni gyerekeikkel, azt szeretnék, ha tovább be lenne világítva a terület. Akik viszont játszótér közelében laknak, és zavarja őket a késő estig tartó gyerekzsivaj, általában nem szeretnék ezt.

Az ilyen ellentéteket feloldhatja a közösségi költségvetés szavazása, ha el tudjuk fogadni, hogy a többség akarata érvényesül.
• A Sasadot és Sas-hegyet lefedő körzetben végül a játszóterek napelemes megvilágításának ötlete nyert. Az összesre nem lesz elég a 15 millió forint, de néhányra biztosan.
• Az Őrmezőt, Kőérberek területét és Kamaraerdőt felölelő körzetben a Cirmos utcai fedett kerékpártároló építése kapta a legtöbb voksot.
• Albertfalva és Kelenvölgy esetében a Szerémi út–Kondorosi út sarkán lévő emlékmű környékének fásítása vitte el a pálmát.
• Kelenföld és Nádorkert körzetében a Bikás parki petanque-pálya felújítását kérték a legtöbben.
• Ami Lágymányos, Szentimreváros és Gellérthegy területét illeti, a legtöbben a Fadrusz utca 9/B ház elé ültetendő 10-15 éves fára szavaztak.
• A Gazdagrétet és Madárhegyet magában foglaló körzetben a Dzsungel parkba kértek új pingpongasztalt és a környezet rendezését.

Közel sem biztos, hogy csak ez a hat elképzelés válhat valóra: a következő lépés, hogy árajánlatokat kérnek a kivitelezésekre, és ahol marad a 15 millió forintos keretből, ott megvalósulhat a következő legtöbb voksot kapott ötlet is. Tavaly 60 millió forint jutott a közösségi költségvetésre, akkor körzetenként 10 millió forintból kellett gazdálkodni, de néhányban több javaslatot is meg tudtak valósítani. Például egy körzeten belül rendbe hozták a Fraknó utcai nyugdíjaspark pergoláit és padjait, a Sósfürdő parkban felújítási munkákat végeztek, emellett járdalapokat raktak le az Etele út–Fehérvári út–Hengermalom út sarkán.

Előfordulhat, hogy a 2024-ben megszavazott ötlet csak 2025-ben valósulhat meg, hiszen ahol engedélyeztetni kell, ott több időt vesz igénybe az előkészítés. Tavaly volt olyan nyertes koncepció, konkrétan a Nagyszalonta köznél lévő gyalogátkelő, amely a hosszas tervezési és engedélyeztetési folyamat, valamint a tulajdonosi hozzájárulások miatt csak idén nyáron valósul meg.

F. E.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support