test

Július végére kész a Madárhegyi Gyermekliget

Bejáráson tekinthették meg a környéken élők a csaknem teljesen kész Madárhegyi Gyermekligetet. A használatbavételi engedély megszerzéséig Gazdagréten fogadják a komplexum óvodájába jelentkezőket.

A helyi lakókat invitálta a Madárhegyi Gyermekligethez az önkormányzat, hogy megnézhessék az épülő komplexumot. Az egybegyűlteket köszöntve dr. László Imre polgármester elmondta, általában hiányolja az új lakóparkok környezetéből a humán beruházásokat, és büszke rá, hogy Újbuda Önkormányzata 3 milliárd forint saját forrásból létre tudta hozni az óvodából, bölcsődéből, orvosi rendelőből, közösségi térből és játszótérből álló komplexumot. Ezután a kivitelező Buda-Hold Kft. ügyvezetője vezette körbe az érdeklődőket.

Kiss-Leizer Gábor emlékeztetett rá, hogy 2021 decemberében döntött a képviselő-testület az építési telekről, amelyen egy magas nyomású gázvezeték húzódik keresztül; ez meghatározta az építész koncepcióját a három különálló madárfészekszerű épületről. 2023 májusában adták át a Madárhegyi úti munkaterületet, így nagyjából egy év alatt készült el a 24 férőhelyes bölcsőde, a 100 férőhelyes óvoda és a négypraxisos gyermekorvosi rendelő. Az óvoda épületében a modern, környezetbarát kivitelezési technológiákról mesélt az ügyvezető. A létesítmény energiaigénye a nullához közelít: az álmennyezet fölötti hűtés és fűtés biztosítja az évszaknak megfelelő ideális hőmérsékletet. De nemcsak technológiájában lenyűgöző a létesítmény, hanem a gyermekeknek és a dolgozóknak a legnagyobb kényelmet is nyújtja. Az óvodában tankonyha, műterem, egy kis színpad és sószoba is helyet kap (a sószoba terápiás hatású az asztmatikus vagy felső légúti betegségeknél).

Persze mindenkit az érdekelt elsősorban, hogy mikortól és hogyan lehet majd igénybe venni a komplexum szolgáltatásait. A Madárhegyi Gyermekliget szomszédságában lakó Hollósi-Balogh Barbara is azért ment el a bejárásra, mert hároméves kisfia szeptemberben kezdi az óvodát, másfél éves kislányát pedig október és január között szeretné bölcsődébe vinni. Már jelentkeztek, de a nevelési év elején, szeptemberben még nem fognak tudni ide járni. Hiába végeznek ugyanis a hátralévő munkákkal a tervezettnél egy hónappal korábban, július végére, a használatbavételi engedélyeztetés hivatalosan 60 napot is igénybe vehet. Addig a gazdagréti Aranykapu Óvodában indul egy csoport, amely később átköltözik Madárligetre.

F. E.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support