test

Gyermekbiztonsági szabályzatot vezet be Újbuda

Még tart a vizsgálat a Szivárvány Óvodában történtek ügyében; a képviselő-testület korábbi döntése értelmében a kerületben  gyermekbiztonsági szabályzat segíthet a gyermekekkel dolgozóknak megelőzni az esetleges bántalmazást.

Mint ismert, a Szivárvány Óvoda egyik alkalmazottjának rendőrségi gyanúsítása után Újbuda polgármestere, dr. László Imre azonnali hatállyal vizsgálatot rendelt el, és rendkívüli képviselő-testületi ülést hívott össze. A testület, illetve a kulturális és köznevelési bizottság a fegyelmi vizsgálat lefolytatása mellett gyermekbiztonsági szabályzat létrehozásáról is döntött.

A fegyelmi eljárás első szakasza – amelyet a fegyelmi biztos végzett – már lezárult. A vizsgálat második fázisában fegyelmi tanács elé került az ügy. A tanács, áttekintve a biztostól kapott dokumentumokat, úgy határozott, hogy a jelenleg is tartó nyomozásra tekintettel a rendőrségtől további információkat kér ki. A válasz megérkezéséig a tanács felfüggesztette az eljárást. Az intézményvezető a vizsgálat végéig nem tér vissza az óvodába.

A fegyelmi vizsgálattal párhuzamosan a neveléssel foglalkozó újbudai intézmények részére gyermekbiztonsági szabályzat is készül, amelyről – illetve a hozzá kapcsolódó programról – szakemberek egyeztettek az intézmények vezetőivel.

Herczog Mária és Molnár László gyermekvédelmi szakemberek prezentációja alapján a gyermekbiztonsági útmutató és az ahhoz kapcsolódó felkészítő célja, hogy minden érintett – szakember, gyermek, szülő – elsajátítsa azokat az ismereteket, gyakorlati lépéseket és kötelezettségeket, melyek elengedhetetlenek a gyermekek biztonsága érdekében. Az útmutató alapján a szakemberek, a gyermekekkel közvetlenül vagy közvetve dolgozók felismerhetik, kik azok a gyerekek, akik potenciálisan veszélyeztetettek, és akiknek az esetében lépéseket kell tenni a megelőzés vagy a védelem érdekében. Az útmutató emellett tartalmazza, hogy bántalmazás, visszaélés, illetve elhanyagolás gyanúja esetén kinek és hogyan kell ezeket jelezni.

A szakemberek javaslata szerint az útmutatókat intézményspecifikusan kell elkészíteni, figyelembe véve az adott szolgáltatás, ellátás jellemzőit, az ott dolgozók, az érintett gyerekek és családok tapasztalatait, szükségleteit, véleményét.

A program része a gyermekekkel dolgozók, a gyermekek és a szülők gyakorlati felkészítése is.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support