test

Bejárta a kerületet a szűrőbusz

Őrmezői állomásához érkezett múlt héten az Egészséges Budapest program szűrőbusza. A Móricz Zsigmond körtér és az Albertfalva tér után május 27-én a Menyecske utca melletti parkolóba várták az egészségtudatos kerületi lakosokat. A programra dr. László Imre polgármester is ellátogatott.

A fővárosi önkormányzat kezdeményezésének köszönhetően az újbudaiak is ingyenes szűréseken vehettek részt május 2. óta, így lehetőségük nyílt arra, hogy az esetleges rend­ellenességeket még időben felismerjék. Az egészségbuszon EKG, melanomaszűrés, boka-, karindexmérés, ortopédiai vizsgálat, mellkasröntgen, valamint ultrahangvizsgálat volt elérhető szakorvosi tanácsadással. A buszon a regisztrációhoz kötötteken túlmenően más vizsgálatokat is elvégeztek.

A budapestiek öt évvel élnek kevesebbet, mint a nyugat-európai városok lakói – a fővároson belül is nagyok az eltérések –, az úgynevezett megelőzhető halálozások száma kétszerese az uniós átlagnak. Ez nemcsak abból adódik, hogy nem mozgunk eleget, az életmódunk egészségtelen, hanem abból is, hogy a lakosság egészségtudatossága igen alacsony, sokszor a rendelkezésre álló szűréseket sem végeztetik el.  

A szűrőbuszprogram június 16-áig tart. A szervezők az Egészséges Budapest, illetve Újbuda Önkormányzata Facebook-oldalán naprakész tájékoztatást adnak a regisztrációs lehetőségekről, az aktuális helyszínekről és az igénybe vehető szolgáltatásokról.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support