Megépül a hosszúréti lakópark – csökkentett beépítéssel
Helyi védettséget indítványoz az önkormányzat

Bár a kedvelt kirándulóhelyként ismert Hosszúréten még zavartalan a nyugalom, négy éve tudható, hogy egy részén lakópark épül. Képviselőjelöltek és néhány helyi lakó most az önkormányzat felelősségét firtatva ez ellen szólaltak fel. A körzet önkormányzati képviselői szerint lejátszott meccsről van szó, amelyben Újbuda elment a falig: jóval alacsonyabb lakásszámot és számos engedményt alkudott ki a beruházótól, a rét fennmaradó részét pedig helyi védettség alá vonná.

A Gazdagrét és Madárhegy közötti völgy, Hosszúrét, mely mint neve is mutatja, egy hosszúkás, egybefüggő zöldterület, amelyet családi házas övezet szegélyez. A Gazdagréti Szent Angyalok Templom és a tanuszoda alatti rét a környék legkedveltebb kirándulóhelye, ahol nemcsak családok piknikeznek, de óvodás csoportoknak is tartanak természetismereti foglalkozást. A lakók már egy 2020-as lakossági fórum óta tudják, hogy a zöld sáv egy része eltűnik, mert a Hosszúréti utca–Angyalka utca–Lépés utca közti magántelken lakópark létesül. A fórumon nemcsak a beruházás, hanem a csökkentett beépítés részleteit is ismertették. A találkozó Keller Zsolt helyi képviselő szerint békésen zajlott, most azonban – elsősorban a Facebookon – többen tiltakozni kezdtek a beruházás ellen, köztük fideszes önkormányzati képviselőjelöltek, Király Nóra, Sasvári Ádám és Balogh Péter is.

Keller Zsolt a helyszínen reagált: „talán a kampány az oka, de a beépítés ellen most azok a képviselők is tiltakoznak, akik 2018-ban, a vezetésük alatt megszavazták a terület beépíthetőségének jelentős emelését (a szintterületi mutatót 1,2-ről 1,4-re növelték), ami lehetővé tette, hogy 450 lakás épüljön a telken”. Hozzátette, mivel a terület 2007 óta magántulajdonban van, sorsáról a kerület nem hozhat döntést, viszont az elmúlt években mentették, ami menthető. 2019-ben az új, azaz a mostani önkormányzati vezetés azonnal három év változtatási tilalmat rendelt el a területre, majd az építési szabályzat módosításával megakadályozta, hogy magas házakat lehessen felhúzni. Egyúttal visszacsökkentette a terség beépíthetőségét az eredeti értékre, a beruházótól pedig komoly engedményeket harcolt ki. Hosszú tárgyalások során az önkormányzat 450 lakásról 270 lakásra alkudta le a tervezett beépítést, valamint elérte, hogy a tulajdonos 150 millió forint infrastrukturális hozzájárulást fizessen a kerületnek. – Egyetértünk azzal, hogy a 270 lakás is sok, ám ezt legalább sikerült elérni, miközben 2020 márciusa óta építéshatósági jogaink sincsenek, mert azokat a kormány elvette az önkormányzatoktól – hívta fel a figyelmet Keller Zsolt.

Az önkormányzati tárgyalások eredménye az is, hogy a lakópark mellett 100 négyzetméteres közhasználatú játszótér létesül, a törvényben meghatározott lakásonkénti egy parkolóhely helyett pedig másfél épül, vagyis 50 százalékkal emelik meg a helyek számát. A fejlesztő azt is vállalta, hogy az épületek aljában üzlethelyiségeket alakít ki, melyek többek között élelmiszerboltnak, orvosi rendelőnek adhatnak helyet.

Az ügyről folyó vita során felmerült, az önkormányzat kisajátíthatná vagy megvehetné a telket, így maga dönthetne Hosszúrét sorsáról. Lados Tamás helyi képviselő szerint erre csupán egyszer, 2022-ben adódott lehetőség, amikor a tulajdonos cég a tartozásai miatt csődbe ment, a telket pedig nyilvános árverésre bocsátották. Újbuda kész volt a vásárlásra, hiszen áron alul juthatott volna hozzá az így is igen sok pénzért, 1,8 milliárd forintért kínált ingatlanhoz. – A tulajdonos azonban az árverés előtt visszafizette tartozását, megszüntették a felszámolási eljárást, és lefújták a licitet – mondta el a képviselő, aki szerint később, már piaci áron, a milliárdokba kerülő telket lehetetlen lett volna megvenni.

A leendő lakópark melletti, fákkal szegélyezett rétet mindenképpen megóvná a kerület a további beépítésektől. – A templom alatti, fővárosi tulajdonú területet szeretnénk védetté nyilváníttatni, hogy az továbbra is zöld, piknikező, sétálóhely maradjon – mondta el Bakai-Nagy Zita, ezért a gazdagréti képviselők Karácsony Gergely főpolgármesterhez fordultak, hogy a Fővárosi Közgyűlés tűzze napirendre a kérdést. Az alpolgármester szerint hosszú lesz a folyamat, hiszen ahhoz, hogy elinduljon a védetté nyilvánítás, azonosítani kell az ott található védett növényeket és állatokat. – Budapest számos területét vonták már helyi védettség alá, reméljük, ezúttal is sikerülni fog – tette hozzá Bakai-Nagy Zita.

T. D.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support