Tájékoztató a kerületben tervezett 2024. évi szúnyoggyérítésről

A Katasztrófavédelem központi programja mellett Önkormányzatunk saját hatáskörben is végeztet szúnyoggyérítést a 2024-es évben. Az Önkormányzat vállalkozási szerződés keretén belül látja el a szervezett csípőszúnyog gyérítést a kerület közigazgatási határain belüli közterületi helyszíneken. 

Idén a hatékonyság lehetséges növelése érdekében a környezetbarát technológiájú biológiai gyérítést helyezzük előtérbe a szükséges kémiai gyérítés mellett.

A biológiai védekezés megkezdésének első lépése a kerületben található tenyészőhelyek – elsősorban vizes területek – feltérképezése volt, amely április 8-18. között zajlott le. A mintavételi eredmények és a lárvaszámok alakulásának figyelembevételével, a vállalkozó javaslata alapján a hetekben zajlik a biológiai gyérítésre szolgáló szerek kijuttatása a vizes területeken. A biológiai gyérítés során egy speciális, biológiai úton előállított hatóanyagot tartalmazó készítményt juttatnak a szúnyogok tenyészőhelyeire a vízbe.

Ez a környezetbarát szer azonban kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el. Ez a módszer a kifejlett szúnyogok elleni védekezéshez nem alkalmazható, csak az utánpótlásuk csökkenthető a lárvák elpusztításával.

A vállalkozó az előzetes tervek szerint május első hetében felmérést fog végezni a kifejlett csípőszúnyogszám meghatározása érdekében, és annak eredménye, valamint az időjárási tényezők függvényében javaslatot tesz a védekezési program további menetére. Ennek keretein belül a biológiai gyérítési munkálatok mellett – a tavalyi évhez hasonlóan – a már kifejlett szúnyogok ellen kémiai (földi melegködképzéses) védekezés is indokolt lehet majd a nyári hónapok folyamán a kerület belterületén, állandóan lakott, gépkocsival járható részein.

A vállalkozó addig is folyamatosan figyeli és értékeli a szúnyoghelyzetet a tapasztalatok és az önkormányzathoz beérkező lakossági bejelentések alapján, hogy szükség esetén azonnal reagálni lehessen a megfelelő kezeléssel a minél hatékonyabb eredmény elérése érdekében.

A szúnyogok elleni küzdelem sikeréhez azonban a fentieken kívül a lakosság hozzájárulása is elengedhetetlen. A lakóingatlanokhoz tartozó kertekbe, zárt belső udvarokba ugyanis nem juthatnak el közvetlenül a szolgáltató járművei, ezért a magánszemélyeknek szükséges gondoskodni arról, hogy az otthonaik környezetében megszüntessék/kezeljék azokat a vízgyűjtőket, amelyek a szúnyogok szaporodását elősegítik. Ide tartozik minden olyan edény, eszköz – a virágcseréptől az öntözőkannán keresztül az esővízgyűjtőig, kerti tavakig, medencékig –, melyekben a víz hosszabb ideig megáll.

Idén ebben is igyekszünk segítséget nyújtani, ugyanis kültéri szúnyogirtó tabletták átvételére biztosítunk majd lehetőséget a lakosság számára, amely egy azonnali hatású, környezetbarát, magas hatékonyságú szúnyoglárva irtószer. Fizikai úton hat, a kertekben előforduló pangó vizekbe helyezve a vízfelszínen képez vékony, olajos filmréteget, mely elpusztítja a még fejletlen szúnyoglárvákat, ezzel megszakítja a szúnyogok életciklusát. Használható hordókba, vízgyűjtő edényekbe és minden nem mozgó vízbe, amely potenciálisan szúnyoglárvák tenyészőhelye lehet. Nem tartalmaz toxikus vegyi anyagokat, méregmentes szúnyogirtó, amely egy idő után nyom nélkül lebomlik a vízben.

A szúnyogirtó tabletták beszerzése folyamatban van. Első körben lakcímenként egy csomag tabletta (20 db tabletta/csomag) ingyenes átvételére lesz lehetőség, lakcímkártya felmutatásával, az Újbuda Prizmánál. Az átvétel lebonyolítása részleteinek egyeztetése folyamatban van.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support