Körzetről körzetre: interjú Keller Zsolttal

Sorozatunkban Újbuda egyéni önkormányzati képviselői beszélnek munkájukról, eredményeikről, prioritásaikról és céljaikról. Ezúttal Keller Zsolt, a 17. egyéni választókerület képviselője válaszolt kérdéseinkre.

A Gazdagréti téren kezdtük a sétát. Miért fontos számodra ez a hely?
Ez szimbolikus helyszín. Az előző ciklusban az egészet letérkövezték, leaszfaltozták, az itt élők pedig nagyon sokáig küzdöttek azért, hogy ez a kősivatag eltűnjön, és kizöldüljön a tér. Ezt meg is oldottuk, most legalább fele-fele arányt képvisel a zöld és a térkő. Ahová csak lehetett, bokrokat, fákat ültettünk, padokat tettünk ki.

A körzeted két nagyon különböző városrészből áll: a gazdagréti panellakótelepből és a madárhegyi családi házas övezetből. Miért találod értékesnek ezeket?
Ez egyszerre könnyű és nehéz kérdés. Könnyű, mert itt nőttem fel a lakótelepen, ezért első kézből tudom, milyen összetartó, egymást segítő társaság él a mai napig Gazdagréten. Még mindig sokan laknak itt azok közül, akik a kezdetek kezdetén költöztek ide. Madárhegyen és a mögötte lévő Spanyolréten is megvan a közösségi élet, de ott inkább utcaközösségek alakulnak. Ők például karácsonyi rendezvényeket is szerveznek.

Minden képviselő a közösségi értékeket hangsúlyozza, de mit jelent ez valójában? Például itt, Gazdagréten?
Én azt gondolom, hogy egy lakótelepen sokkal könnyebben alakul ki közösségi élet, mint a kertvárosban, mert a tízemeletes házakban egy szinten négy lakás is van, a szomszédok így közvetlen kapcsolatba kerülnek egymással. Ha panellakó vagy, még azt is ismered, aki két-három emelettel alattad lakik. Átjártok egymáshoz, összefutsz vele a postán, kutyasétáltatás közben, találkoztok a boltba menet. Gazdagrét egyik óriási előnye éppen az, hogy itt helyben minden megtalálható. Madárhegy ebből a szempontból picit más, zárt kertek, zárt családi házak, nagyobb privát szféra. De ott is működnek az utcaszintű közösségek.

A ciklus elején mit láttál a legnagyobb kihívásnak a körzetedben?
Azt akartam, hogy ne mi, politikusok döntsünk arról, mi a jó az itt élőknek. Tudják ők azt pontosan. Büszke vagyok arra, hogy nekem mind az itt lakókkal, mind a körzetemben működő civil egyesületekkel sikerült jól működő párbeszédet kialakítani, így közösen döntünk mindenről. A Gazdagréti tér felújítása is úgy zajlott, hogy mi közzétettük a terveket, és a lakók meg a civilek – akikkel külön is tárgyalt az önkormányzat – véleményezhették azokat, ötletelhettek, változtathattak bizonyos részeken. Meg szoktuk beszélni, mire van lehetőség, és azt el is szokták fogadni. Mindig találunk valamilyen kompromisszumot. Arra vagyok a legbüszkébb, hogy ezt az együttműködést sikerült kialakítani az itt élőkkel.

Az elmúlt közel öt évben mi volt a legnagyobb változás Gazdagréten és Madárhegyen?
A Gazdagréti tér mellett a legfontosabb változás – az egész kerület életében is – a Madárhegyi Gyermekliget építése, ami száz százalékig önkormányzati költségvetésből valósul meg. Ezzel nagy adósságot törlesztünk az ott élők felé, mert végre Madárhegyen is épül óvoda, bölcsőde, játszótér, gyermekorvosi rendelő és közösségi tér. Ezzel egyúttal felszabadítjuk a gazdagréti óvodákat, ahová eddig Madárhegyről és Spanyolrétről is jártak gyerekek, így erősen túltelítődtek. A helybelieknek pedig jelentős előny lesz, hogy gyalog is eljuthatnak majd az óvodába, bölcsődébe. Ezek mellett számos kisebb fejlesztés is megvalósult. A Csíkihegyek utcai Általános Iskolának a mosdóit tudtuk megcsinálni, amelyek tényleg áldatlan állapotban voltak, ezért 2020–2021-ben az összeset felújítottuk. Évtizedes adósságot törlesztett az önkormányzat azzal, hogy kialakítottuk a közvilágítást a Torbágy utcai lépcsőnél, a Törökbálinti úton pedig 30 év után megépítettük a járdát, így a helyiek biztonságosan tudnak közlekedni a Dévai Intézettől lefelé. A sort folytathatnám házak közötti zöldítésekkel, mint a Kaptárkő utca és a Torbágy utca között, vagy forgalomtechnikai változtatásokkal, fekvőrendőrök, virágládák kihelyezésével. Ezekről is közösen döntünk. Engem a lakók bármikor hívhatnak, és hívnak is, ez a munkám, hogy segítsek megoldani a problémákat.

Közelegnek a választások. Mivel folytatnád a munkát, ha a választók bizalmat szavaznak neked?
Mindenképp szeretném korszerűsíteni a Szentivánéji játszóteret, mert nagyon elöregedett. A Nagyszeben tér és a Gazdagréti tér közötti kaptató sétány felújítására is szükség lenne. Ha minden jól megy, hamarosan elkezdődik a Budaörsi út–Rupphegyi út kereszteződés kialakítása, amire azért van szükség, hogy meggátolja a Madárhegyen átmenő forgalmat. A lámpás kereszteződés a reggeli csúcs alatt, 7 és 9 óra között igen ritkán engedi majd balra, a Rupphegyi útra fordulni az agglomerációból érkező, a dugó elől Madárhegyen át menekülő autósokat. De Madárhegyen vannak még aszfaltozási, csatorna- és közmű-engedélyezési feladatok is. Van, ahol már elkezdtük a tervezést, ám van, ahol a közművek hiánya miatt még várni kell rá. Ezeket mindenképpen szeretném megoldani.

T. D.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support