Nagypénteki robbanás: két ember meghalt a lágymányosi lakástűzben

Tragikus kimenetelű gázrobbanás rázta meg a Budafoki út környékét március 29-én hajnalban. A Kruspér utcai társasház egyik lakásában történt robbanás a mellette lévő ingatlanra is kiterjedt. A lakók többsége már visszaköltözhetett, de a balesetnek két halottja is van.

A katasztrófavédelemhez nagypénteken hajnali negyed ötkor érkezett a vészjelzés a tűzesetről, a négyszintes társasházhoz hat járművel húsz tűzoltó vonult ki. Az egyik, harmadik emeleti, 20 négyzetméteres lakásban történt gázrobbanás olyan erejű volt, hogy kidöntött egy válaszfalat, a tűz pedig átterjedt a mellette lévő lakásra is, hamarosan mindkettő teljes terjedelmében égett. A tűzoltók az egyik lakásban a romok átkutatása közben egy mozgáskorlátozott idős nő holttestét találták meg. A tűzben három ember sérült meg: egy középkorú férfit súlyos-életveszélyes, egy középkorú nőt súlyos, egy 30 év körüli férfit könnyebb sérülésekkel szállítottak kórházba (a középkorú férfi másnap elhunyt). Az oltás idejére 50 embernek kellett elhagynia az otthonát, számukra a katasztrófavédelem a Budapesti Közlekedési Központtól melegedőbuszt kért a helyszínre. Az épületet az áramszolgáltató, a két lakást pedig a gázszolgáltató is leválasztotta a hálózatról; a házat megvizsgálta statikus, megállapítása szerint az továbbra is lakható.

Gáz okozhatta a robbanást
A tűz keletkezési körülményeinek kivizsgálása érdekében tűzvizsgálat indult, de az már most tudható, hogy valamilyen gázkészülék okozta a robbanást. – Állítólag kávét főzött hajnalban egy férfi, amikor valami berobbant. A szomszédban élő, közel 100 éves asszonyra pedig rádőlt a fal. Sajnos a hallása nagyon rossz volt, esélye sem volt, hogy valahogy megmeneküljön – mondta el egy lakó az Indexnek. Egy másik szomszéd arról számolt be, hogy a kávét főző férfira még a ruha is ráégett, úgy szaladt ki a házból; az RTL információi szerint ő halt meg másnap a kórházban. Az elhunyt idős asszony önkormányzati lakásban lakott, étkezéséről is az önkormányzat gondoskodott, és állítólag évtizedek óta le sem jött az emeletről.

Visszatérhettek a lakók
A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint mindenki visszatérhetett a tűz miatt kiürített lágymányosi ingatlanba, senkit sem kellett ideiglenes otthonba költöztetni. – Pénzbeli támogatásra, élelmiszerre még szükség lehet, mindenben igyekszünk segítséget nyújtani a károsultaknak – mondta a helyszínen dr. László Imre, Újbuda polgármestere. A két kiégett lakás lakhatatlanná vált, de az alattuk lévő második emeleti lakás is tűzkárokat szenvedett, az ott lakók egyelőre rokonaikhoz költöztek.

T. D.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support