Az EU szeret téged. Te szereted az EU-t? | Panelbeszélgetés az európai békéről

Idén 20 éve tagja Magyarország az Európai Uniónak. Ennek apropóján három olyan témáról szeretnénk beszélgetni, ami meghatározó az egész európai közösség számára. Ezek a béke, a szabadság és a biztonság. 

Április 11-én, a sorozat első alkalmán a témánk a béke, mégpedig, hogy hogyan hozta meg az európai projekt a békét a kontinensre.

A beszélgetésben résztvevők:
Feledy Botond, a Partizán külpolitikai szakértője
Panyi Szabolcs, a Direkt36 újságírója
A beszélgetést Veiszer Alinda vezeti.

Az Unió egyik legfőbb célja a kontinens békéjének garantálása volt a második világháborút követően. A négy szabadságot (áru, tőke, személy, szolgáltatás) ma már alapvetésnek vesszük, jelentősen megkönnyítik az itt élők életét és soha nem látott gazdagodáshoz és jóléthez vezetett. A biztonság pedig nemcsak a fegyveres konfliktus hiányára utal, hanem az alapvető jogok garantálása (pl.: a nemi, szexuális orientáció szerint megkülönböztetés tilalma), vagyis, hogy az állampolgárok biztonságban megélhetik életüket. 

Ezen a panelbeszélgetésen az Európai Unió béketeremtő szerepét vizsgáljuk meg. A beszélgetés felidézi Európa viharos múltjának történelmi hátterét, az EU eredetét, valamint azt, hogy miként vált a stabilitás és a megbékélés kulcsfontosságú eszközévé.

A beszélgetésen a részvétel díjmentes, de regisztrációhoz kötött az adapter@ujbudakozpont.hu címen.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support