Körzetről körzetre: interjú Junghausz Rajmunddal

Sorozatunkban Újbuda egyéni önkormányzati képviselői beszélnek munkájukról, eredményeikről, prioritásaikról és céljaikról. Ezúttal Junghausz Rajmund, a 15. egyéni választókerület képviselője válaszolt kérdéseinkre.

Őrmező legismertebb találkozási pontján állunk, a Költők parkja bejáratánál, az óra előtt. Neked miért fontos ez a hely?
Ez a körzetem központja, és nemcsak azért, mert mindenki itt találkozik, hanem mert annyi mindent megmutat számunkra. Épp most helyezzük ki a térre Krajcsovics Károly szobrászművész két új közterületi alkotását, de a mester a régieket is kijavítja. A Zelk Zoltán-szoborra most kerül vissza a korábban megsérült sirály, Zelei Miklós és Kalász Márton emlékművét pedig egy hét múlva avatjuk. A lényeg, hogy ez egy közösségi központ, a virágágyások is közösségi ültetés eredményei. Egy olyan őrmezői lakó adta hozzá a hagymákat, aki jelenleg Hollandiában dolgozik, és szeretett volna visszaadni valamit a közösségnek. Meghirdettem a programot, télen együtt ültettük el a lakókkal a hagymákat, és most gyönyörűen virágzik a tér. Ez a hely az állandó megújulásról, a költők jelentette hagyományról és a közösségi életről szól.

Gyakran hangsúlyozod a közösségi élet fontosságát Őrmezőn. Vajon ez is a körzeted legnagyobb értéke?
Azt gondolom, hogy aki képviselőként emberekkel foglalkozik, annak a közösségépítés kell hogy a legfontosabb célja legyen. Külön-külön is értékek vagyunk, de az együttműködés magasabb szint. Az egész körzetemben arra törekszem, hogy kisebb-nagyobb közösségek jöjjenek létre, amelyek összeérve segítik egymást. Ilyen lehet egy közösségi kert, egy gazdapiac, vagy akár a játszóterek közönsége, ahol rendszeresen köttetnek barátságok. Nekem ez azért fontos, mert számíthatunk egymásra, legyen szó nyári falocsolásról vagy szemétszedésről. Bármilyen akciót hirdetek meg a körzetemben, rendre sokan jelentkeznek, ami nagy öröm számomra.

18 esztendeje dolgozol képviselőként a kerületben, 14 éve egyéniben. A választókerületed határa azonban most változik…
Igen, Őrmezőnek van egy lakótelepi és egy kertvárosi része, ez a júniusi választásoktól egy körzetté alakul, tehát egyetlen képviselője lesz, ami számos előnnyel járhat. Mondom ezt úgy, hogy jelenlegi képviselőtársammal nagyon jól dolgoztunk együtt Őrmezőért, az itt élők is szerették ezt az együttműködést.

Amikor a 2019-es önkormányzati választások után elkezdted a munkát, milyen kihívásokat láttál magad előtt?
Én általában nem egy-egy feladatot látok, hanem az egészet nézem. Persze lényeges volt, hogy a Spar előtti területet megújítsuk, és számos olyan dolgot kellett elintézni, hogy itt vagy ott legyen víz, a fák legyenek megmetszve, vagy épp alakítsunk ki valahol egy járdát. De ezek csupán eszközök ahhoz, hogy az itt élők a lehető legjobban érezzék magukat. A valódi cél az, hogy folytassuk tovább a közösségépítő munkát, minél mélyebb szinten.

Mire vagy a legbüszkébb képviselőként?
Nem egy-egy dologra vagyok büszke, hanem arra, hogy jó együttműködést sikerült kialakítani a körzetem lakóival. Büszkén mondhatom, ez megértő, egymást segítő kooperáció. Szerintem nem az a jó hozzáállás, hogy „van egy srác, aki kijár nekünk mindent”, hanem együtt dolgozunk azért, hogy a környezetünk szebb legyen. Akkor nem fogják a lakók eldobni a szemetet, ha részt vesznek például egy közös szemétszedésen: így tudatosul bennük, mivel jár a szemetelés. Az is sokakat ösztönöz, hogy számos helyre ültetünk virágokat: láthatóan egyre többen követik a jó példát. Mivel az előkerteket is nagyon sokan díszítik a környéken, ma reggel virághagymákat kínáltam a kertészkedőknek, biztatva őket arra, hogy ők is ajándékozzák meg társaikat, akik így nagyobb kedvvel teszik majd virágosabbá Őrmező közterületeit. Az én eredményességem és a körzetem eredményessége ebben az együttműködésben rejlik. Ide tartozik, hogy új szobrokat teszünk ki, hogy különböző díjakra javasoltuk az itt dolgozó háziorvost és az asszisztenseket. Javaslatunkra díszpolgári címet kapott Bélavári Panni, aki a közösségi házban évtizedek óta oktat táncot, többek között olyan gyerekeknek, akiknek már az anyukáját is tanította. Pusztai László válogatott labdarúgó emléktáblát kapott és így tovább. Ezek mind olyan közösségépítő dolgok, amelyek reményeim szerint azt eredményezik, hogy fontosabbak leszünk egymásnak, látjuk egymást.

Ha az önkormányzati választáson felhatalmazást kapsz a folytatásra, mi az, amit megvalósítanál?
Az itt lakók tudják, hogy évek óta számíthatnak rám, és hogy közösen hozzuk meg a döntéseket. Tegnap valaki azt mondta nekem az utcán: „Rajmund, aki itt a nevedet nem ismeri, az nem őrmezői”. Ez elég nagy biztatást ad ahhoz, hogy ezt az együttműködést sikerrel vigyük tovább. Radnóti Miklós: Nem tudhatom című verse jut eszembe. „Itthon vagyok. S ha néha lábamhoz térdepel egy-egy bokor, nevét is, virágát is tudom, tudom, hogy merre mennek, kik mennek az úton”. Így vagyok én ezzel, ha Őrmezőre és a körzetem lakóira gondolok. Számíthatnak rám, és én is számíthatok rájuk, bármiről legyen szó.

T. D.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support