Közlemény

Már Újbuda előző, fideszes vezetésű önkormányzata is több szerződést kötött a gyanú szerinti gyermekbántalmazási ügyben érintett férfival. 

A névtelen feljelentésről való tudomásszerzést követően, a rendőrségi nyomozással párhuzamosan Újbuda Önkormányzata saját hatáskörében számos döntést hozott és belső vizsgálatokat rendelt el. A vizsgálat rámutatott, hogy az azóta meggyanúsított férfi az óvodai munkaviszonyon kívül magánszemélyként, illetve a Sokfilm Bt. beltagjaként a korábbi önkormányzati ciklus óta (2014-19) szerződésben állt az önkormányzattal és annak egyes cégeivel, intézményeivel. A szerződések teljes körű átvilágítása is elrendelésre került.

A következő szerződéseket kötötték az önkormányzat, illetve az önkormányzat egyes cégei, intézményei Gy. Péterrel, illetve a Sokfilm Bt.-vel. 

  • Gy. Péter magánszemélyként az előző, fideszes ciklusban is az önkormányzat tulajdonában álló Gazdasági Műszaki Ellátó Szolgálattal kötött szerződést. Ennek értelmében 2014 és 2023 között a nyári időszakban 1-1 hónapos időtartamra rajvezetőként, illetve szakrajvezetőként vett részt nyári táboroztatásban.
  • 2015-ben és 2016-ban, 350.000Ft+Áfa, illetve 100.000Ft+Áfa összeggel a fideszes városvezetés kötött szerződést a Sokfilm Bt.-vel. Ezen szerződések filmkészítésről szóltak, melyeknél az önkormányzat részéről a KözPont Újbudai Kulturális, Pedagógiai és Média Kft. volt a szerződő partner. 
  • A Szent Kristóf Szakrendelő Közhasznú Nonprofit Kft. helyiség bérleti szerződést kötött a Sokfilm Bt-vel 2020. március 1. napjától a szakrendelő alagsori helyiségének masszázs céljára történő használatára heti 3 alkalommal, napi 6 órában, havi 10.000 Ft bérleti díjért és 5.000 Ft rezsiköltségért. Ez a szerződés a Bérlő kérésére 2023. október elsejével módosításra került, a helyiséghasználat heti 2 alkalomra csökkent. A megbízási szerződést 2024. március 12. napján egyoldalú jognyilatkozattal felbontotta a Szakrendelő.
  • A Sokfilm Bt. tanácsadói szerződést kötött 2023. május 1-től havi bruttó 500.000 Ft megbízási díjért Újbuda Önkormányzatával. A szerződés a Fidesz idejében is vezető pozíciót betöltő Győrffyné Molnár Ilona tanácsadói munkájáról szólt, aki közel 40 év köztisztviselői jogviszonyt követően, 10 hónappal nyugdíjazása után vállalt ismét munkát az önkormányzatnál. A feladatai közé tartozott többek között az egészségügyi stratégia és a köznevelési koncepció kidolgozásában való részvétel. Szerződését 2024. február 29-én az Önkormányzat egyoldalú jognyilatkozattal felmondta.

Fentieken kívül más szerződést sem az önkormányzat, sem pedig az önkormányzat tulajdonában, illetve irányítása alatt álló intézmények nem kötöttek sem a Sokfilm Bt.-vel, sem pedig a volt óvodai alkalmazottal.

Mivel önkormányzatunk az igazság teljes megismerését, a közvélemény és az érintettek tárgyszerű tájékoztatását fontos feladatának tekinti, szükségesnek tartjuk ezen információk nyilvánosságra hozását.

Természetesen továbbra is a gyermekek védelmét tartjuk a legfontosabbnak, ezért a gyermekpszichológusok aktív részvétele mellett önkormányzatunk felkérte a gyermekvédelem egyik legismertebb hazai szakemberét, dr. Herczog Máriát, hogy szaktudásával segítse az önkormányzat gyermekvédelmi szabályzatainak áttekintését, tegyen javaslatot mind az óvodai és bölcsődei SZMSZ-ek és egyéb szabályzatok átdolgozására, illetve a különböző önkormányzati intézmények együttműködésének szabályozására. Emellett további lépéseket teszünk a minél szélesebb körű tájékoztatás biztosítása és a visszajelző rendszer fejlesztése érdekében.

A Fidesz és a propaganda sajtó az utóbbi időben már messze nem a konkrét üggyel, még kevésbé a gyermekek védelmével foglalkozik, hanem sejtelmes, sok esetben a valóságtól teljesen elrugaszkodott nyilatkozatokkal, álhírekkel és automata telefonhívásokkal hergeli a kerület lakosságát. 

Újbuda jelenlegi vezetése továbbra is arra kéri a kormánypárti politikusokat, legyenek tekintettel az ügy vétlen szereplőire, a szülőkre, gyerekekre, az óvodai és hivatali munkatársakra, politikai haszonszerzés helyett vegyenek részt a gyermekek és közös értékeink védelmében.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support