Kitiltják az ingázó autósokat néhány zónán kívüli utcából

Sashegyen és Albertfalván hamarosan olyan utcákban sem állhat majd meg bárki kocsival, ahol egyébként ingyenes a parkolás. A lakossági kizárólagos várakozási területek kijelölése arra szolgál, hogy a díjfizetős zónákból kiszoruló, nem helybéli autósok az övezetek környékén se foglalják el a parkolóhelyeket a lakók elől.

Az önkormányzat közel két éve zajló parkolási reformjának újabb elemére részben azért volt szükség, mert néhány utca forgalma nem felel meg a díjfizetős övezetté nyilvánítás jogszabályban előírt feltételeinek. A zónásítási kérelem hatósági elbírálásánál megvizsgálják a telítettségi adatokat, azt, hogy a parkolóhelyek hány százalékán állnak autók, de figyelik a gépjárművek cserélődésének tempóját is. A díjfizetős övezetté nyilvánítás egyik döntő feltétele például, hogy az ottani parkolások 20 százaléka két óránál rövidebb legyen.

Az Újbuda Parkolásüzemeltető Kft. tavaly ősszel megrendelt felméréséből kiderült, a feltételek Sashegyen a Fehérló utca, Zólyomi út, Zólyom köz, Hegyalja út, Budaörsi út által határolt területen teljesülnek, az ennek környékén található utcákban (Oroszvég utca, Bod Péter utca, Bod Péter lejtő, Töhötöm utca) azonban nem. Ugyanilyen terület Albertfalván a Zsombor utca, az Albert utca 34–40. Ezeket az utcákat jelölik most ki lakossági kizárólagos várakozási zónáknak. Itt most jellemzően csak a helyben lakók parkolnak, illetve azok az ingázók, akik reggel leteszik az autót, tömegközlekedéssel eljutnak a munkahelyükig, majd 6–10 óra parkolás után elviszik a kocsit.

– A lakossági kizárólagos várakozási területek kijelölésével azt szeretnénk elérni, hogy az adott utcákban csak azok tudjanak várakozni, akik ott laknak – tájékoztatott Lindmayer Bence. A parkolási cég vezetője szerint a tapasztalatok azt mutatják, ahol bevezetik a díjfizetős rendszert, ott az övezet határán kívül eső közeli utcákban tömörülnek az autók. – Ezt szeretnénk elkerülni az újfalta övezetekkel – tette hozzá. A lakók, akárcsak a díjfizetős zónákban, ezekre az utcákra is éves engedélyt válthatnak ki személyesen vagy a parkolási társaság online ügyfélablakán keresztül (az utóbbin ingyen). A kizárólag lakók számára elérhető parkolást jelző táblák április 2-ától lépnek hatályba, de az ottélők utólag is beszerezhetik az engedélyüket.

T .D.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support