Tavaszi Nagytakarítás 2024

Újbuda Önkormányzata – az Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. közreműködésével – 2024. március 25. és május 5. között tavaszi nagytakarítási akciót szervez.

Első állomás: LÁGYMÁNYOS

A takarítás 6 hete alatt minden városrészbe eljutnak a Prizma munkatársai:
Kelenföld
Lágymányos
Gellérthegy
Szentimreváros
Albertfalva
Őrmező, Dobogó
Kelenvölgy, Péterhegy
Kőérberek, Tóváros
Gazdagrét
Sasad, Sashegy


KOMPOSZT AKCIÓ!

A tavaszi nagytakarítás keretében a zöldhulladék környezetbarát felhasználási módját, a komposztálást ismét szeretnénk tovább népszerűsíteni a lakosság körében, ezért Újbuda térítésmentesen biztosítja a lakosságnak (XI. kerületi lakcímkártya bemutatása szükséges) a 90x90x90 centiméteres, fából készült komposztálókereteket, amelyekből minden társasház és családi ház 1-1 darabot igényelhet (a készlet erejéig).

Keretek átvétele:
– időpont: 2024. április 2. és április 30. napja között minden csütörtökön 12–16 óráig és pénteki munkanapon 10–14 óráig
– helyszín: Hunyadi János út 14. szám
– információ: +36 1 372 7698

VESZÉLYES- ÉS ELEKTRONIKAI HULLADÉKGYŰJTÉS

Újbuda Önkormányzata és az Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. idén is megszervezi tavaszi nagytakarítási programját a kerület közterületein. Az előző évekhez hasonlóan lehetőség van a veszélyes- és elektronikai hulladékok leadására is – háztartási mennyiségben.

LEADHATÓ: toner, valamint festék, tinta, ragasztó és gyanta, fáradt olaj, halogénmentes oldószer, szennyezett csomagolási hulladék, szórófejes/hajtóságas palack, gumiabroncs, gumihulladék, savas ólomakkumulátor, növényvédőszer maradék, fénycső, hűtőgép (kompresszorral), étolaj és zsír, lejárt gyógyszer, szárazelem, elektronikai hulladék (pl. háztartási gép, számítógép), képcsöves hulladék (monitor, tv).


Helyszínek:
Szentimreváros: Edömér utca, parkoló
Kelenföld: Vahot utca – Wartha Vince utca sarok
Őrmező: Neszmélyi sportpálya
Albertfalva: Fehérvári út – Vegyész utca
Gazdagrét: Rétköz utca – Torbágy utca
Kelenvölgy: Hunyadi Mátyás út – Kővirágsor sarok (buszforduló)
Időpont: 2024. április 20. 08:00-12:00 óráig

ZÖLDHULLADÉK-GYŰJTŐ ZSÁKOK

A kerületi lakosok az előző évek gyakorlatához hasonlóan továbbra is igényelhetnek zöldhulladék-gyűjtő zsákokat (3 darab/lakcím). A megtelt zsákokat az FKF Zrt. ingyenesen szállítja el, ezért kérjük, egyszerűen csak helyezzék el a szemetes edények mellett. A zsákok ‒ 2024. március 25. és május 5. között ‒ az Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. Hamzsabégi út 60. szám alatti székhelyén vehetők át hétfőtől csütörtökig 9.00-15.00 óra között a készlet erejéig. Érdeklődni a (+36-1) 372-76-98-as telefonszámon lehet.

APRÍTÉKOLÁSI AKCIÓ ÚJBUDÁN

Önkormányzatunk szeretné, ha a házaknál minél több szerves anyag maradna helyben és hasznosulna a kertekben. Az aprítékolási akcióra 2024. év tavaszán is sor kerül.

A szolgáltatás minden újbudai számára ingyenes, jelentkezési sorrendben történik a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig, az alábbi feltételekkel:

– előzetes regisztráció szükséges
– egy címmel egy regisztráció adható le
– regisztrált címenként maximum 5 m3 zöldhulladék aprítása biztosított.

Fontos tudnivalók

Mit és hogyan aprítékolnak?

Maximum 15 cm átmérőjű, szennyeződésektől mentes gallyak aprítékolhatók, amelyeket nem kell összekötni, sem feldarabolni, csupán a vastagabb végükkel egy irányba rendezni.

Hová kell kihelyezni a gallyakat?

Az aprítandó gallyakat az ingatlan elé kell kikészíteni, a kerületrészeknél feltüntetett napon úgy, hogy azok a gyalogos és gépjármű-közlekedést ne akadályozzák. Az idő előtti hulladék kirakás szabálysértésnek minősül! A teherautónak és az aprítógépnek 12 méter hosszú, vagyis három személyautónyi hely biztosítása szükséges.

Mikor végzik el a munkát?

A visszaigazolt regisztráció alapján a szolgáltatást végző vállalkozó a kiválasztott időpontot követő napon 8.00 és 15.30 között fogja felkeresni a jelentkezőt, amennyiben az aprítást az időjárási viszonyok is lehetővé teszik aznap.

Hasznosítható-e házilag a faapríték?

A jelentkezés során előnyt élveznek azok a jelentkezők, akik vállalják, hogy a keletkezett aprítékot helyben tartják, és a kertjükben használják komposztáláshoz vagy talajtakaró mulcsozásra. Az aprítás során a zöldhulladék átlagosan hatodára esik össze, tehát ha az aprításra váró ághalom paraméterei 3m x 2m x 1m, azaz 6 laza köbméter, akkor a keletkező apríték kb. egy köbméter lesz lombhullató fák esetében, örökzöldek esetén az apríték mennyisége nagyjából a kiindulási ághalom mennyiségével azonos. Ha a regisztráció során a helyben hasznosítást jelölték be, akkor ezen az aprítás elvégzése után nem lehet változtatni. Az aprítékot a darálást követően 3 napon belül be kell hordani a közterületről a magánterületre, és gondoskodni kell a közterület megtisztításáról.

Az apríték felhasználásának lehetőségei és előnyei

Az apríték komposztálható, így kb. egy év alatt humusz keletkezik belőle, vagy talajtakarásra is használható: nem engedi kiszáradni a talajt, gátolja a gyomnövények elszaporodását, bomlás során tápanyaggal látja el a növényeket.

Hogyan lehet jelentkezni?

Jelentkezni az Újbuda honlapon az aprítékolási akciónál található linken keresztül vagy a www.komposztmester.hu/jelentkezes oldalon, egy űrlap kitöltésével lehet, az aprítandó ághalom paramétereinek egyidejű megadásával. A regisztráció beküldéséről automatikus válaszlevelet küld az oldal. Ha ez egy órán belül nem érkezik meg a megadott e-mail címre, akkor az igénybejelentés sikertelen. Ez esetben próbálja újra, vagy jelezze a hibát a 0630/544-8778-as telefonszámon.

Aprítékolási akció 2024 tavasz: április 1. – május 27.

HELYSZÍNEKKihelyezés időpontja 2024. tavasz
Kelenföld (Hamzsabégi út – Etele út – Fehérvári út közti terület)április 1.
Kelenföld (Hengermalom út – Fehérvári út – Hamzsabégi út – Duna közti terület)április 3.
Albertfalva (Etele út – Fehérvári út – Andor u. – vasút közti terület)április 7.
Albertfalva (Andor u. – Fehérvári út – vasút közti terület)április 9.
Albertfalva (Hengermalom út – Fehérvári út – Duna közti terület)április 15.
Őrmező, Dobogó Megváltozott lehatárolás: (Március u., Május u., Péterhegyi út, Rimaszombati út által határolt terület ide került)április 16.
Kelenvölgyáprilis 21.
Péterhegyáprilis 28.
Gazdagrét, Madárhegy, Pösingermajormájus 1.
Sasad (Rétköz u. – Sasadi út közti terület)május 6.
Sasad (Sasadi út – Dayka Gábor u. közti terület)május 13.
Sashegymájus 20.
Szentimreváros, Lágymányosmájus 23.
Gellérthegymájus 27.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support