Körzetről körzetre: interjú Bába Szilviával

Sorozatunkban Újbuda egyéni önkormányzati képviselői beszélnek munkájukról, eredményeikről, prioritásaikról és céljaikról. Ezúttal Bába Szilvia, a 13. egyéni választókerület képviselője válaszolt kérdéseinkre.

Kelenvölgyben, a Bazsalikom és az Alabástrom utca sarkán, a kis postánál találkoztunk. Miért pont ezt a helyet választotta?
Ez egy ikonikus hely. Nagy izgalmak voltak Kelenvölgyben, amikor bezárták ezt a postát, ám a lakossági összefogásnak köszönhetően sikerült megoldani, hogy újra megnyíljon. Most nem a Magyar Posta, hanem az önkormányzat üzemelteti, de az a fontos, hogy tudják használni az itt élők.

Mit tartott a ciklus kezdetén a körzet legnagyobb problémájának?
Én nem problémákat, hanem feladatokat láttam itt, ebben a körzetben. Tudtam például, hogy nagyon sok forgalomtechnikai változtatásra lesz szükség; ezek egy része megtörtént, néhány pedig folyamatban van. Kelenvölgy jelentős területe lakó-pihenő övezetbe került, de még folytatni kell, hogy a kimaradt részeket is bevonjuk. Fontos volt emellett a beépíthetőség csökkentése, mert tendenciává kezdett válni, hogy a régi házak helyén nagyobb társasházak épülnek. Ezt nem nézték jó szemmel a lakók, már csak azért sem, mert forgalmat generáltak, meg nem is illettek bele a kelenvölgyi képbe. Ezzel már az előző városvezetés is szembesült, de megnyugtató megoldást a mi ciklusunk alatt találtunk azzal, hogy a kerületi építési szabályzat Kelenvölgyre vonatkozó részét megszigorítottuk.

Korábban elmondta, hogy a közösségi házzal is sok munkája volt ebben a ciklusban…
Tulajdonképpen nem nekem volt munkám ezzel, hiszen a közösségi ház vezetői nagyon ügyesen egyengetik a létesítmény útját együtt az önkormányzat cégével, a Központ Kft.-vel. A tetőfelújítás tavaly nyáron elkészült, de még számtalan dolog van a közösségi házzal. Eljárt felette az idő, olyan tervet, koncepciót kell kitalálni, ami a kornak megfelelően tudja a kelenvölgyiek és a környék kulturális életét jó irányba befolyásolni. Ám ma is rengeteg szuper program van. A másik, amit szeretnék megemlíteni, az a Kelenvölgyi Polgárok Köre, amelynek tagjai ugyanúgy foglalkoznak a közösségépítéssel, mint a közösségi ház, remek az együttműködés is köztük. Csomó rendezvényüket tartják a közösségi házban, folyamatosan oda-vissza segítik egymás munkáját.

Ha valaki azt fontolgatná, hogy a kerületbe, akár ide, Kelenvölgybe költözik, mivel biztatná, mi a körzet különlegessége?
Ez csodálatos környék. A kelenvölgyi rész maga a nyugalom szigete, azzal együtt, hogy most már többen laknak itt, a forgalom is megnőtt picit, mégis nagyon-nagyon jó hangulatú, családias légkörű környék. Aki békére vágyik, az szerintem nyugodtan választhatja Kelenvölgyet. A péterhegyi rész annyiban különbözik, hogy ott, főleg a hegygerincen túl már modernebb házak vannak. Az is kertvárosias, csak kicsit modernebb a hangulat.

Ez a körzet elég nagy, nem csak Kelenvölgyből áll. A különböző területek gondolom, különböző gondokat is jelentenek. Melyik a legproblémásabb?
Érdekes, hogy egyrészt mindenhol megvannak ugyanazok a feladatok, másrészt vannak speciálisak is. Például Tóvárosban a tulajdoni viszonyok okoznak gondot, mert szinte semmi sem az önkormányzaté. Így igen nehéz a lakossági igényeket érvényesíteni. Amikor az ott élők például kutyafuttatót vagy játszóteret szeretnének, nehéz elmagyarázni, hogy ezt nem tudjuk más területén létrehozni. Most egy óriási lakóparkot építenek oda; az önkormányzat tárgyalt a beruházóval, elérte, hogy a lakópark kisebb legyen az eredetileg tervezettnél. Emellett a fejlesztő épít játszóteret és kutyafuttatót, rendbe hozza a tavat, futókör is lesz körülötte. Aztán van a kamaraerdei terület, amely nem lakóövezet, ettől függetlenül rengetegen élnek ott, róluk is gondoskodnia kell az önkormányzatnak valamilyen szinten, hiszen az ő gyerekeik is itt járnak iskolába, óvodába.

Mit tart a legnagyobb sikerének ebben a ciklusban?
Több jelentős sikert tudok elkönyvelni a lakossági visszajelzések alapján. Az egyik kedvencem egy tóvárosi játszótér, amit több mint tíz éve ígértek meg. Ezt ebben a ciklusban sikerült megvalósítani, nevet is együtt választottunk a lakókkal. Minden úgy történt, ahogy ők szerették volna, és amikor arra járok, látom, nagy örömmel használják.

A képviselői munka elég sok idejét elveszi, de azért biztos vannak kedves időtöltései is; például nagy állatbarát hírében áll…
Az állatok sorsa gyerekkoromtól kezdve szívügyem. Van egy állatvédő egyesületem, amit egy barátommal közösen csinálunk, a képviselői oldalamra is szoktam ilyen tárgyú képeket feltenni, mert az a küldetésünk, hogy állatmenhelyekre vigyünk jó minőségű eledeleket. Nem csupán Kelenvölgyben, hanem egész körzetemben nagyon odafigyelek arra, hogy rendben legyenek az állatokkal kapcsolatos dolgok. Számtalan állatkínzásos esetet sikerült felderítenünk, illetve megoldanunk a helyi állatvédő szervezetekkel. Többször volt már olyan, hogy kutyákat ki tudtunk menteni, sőt, volt hogy egy birkát is. Egy kelenvölgyi lakó pedig mostanában azzal hívott föl, hogy a cicákkal csináljunk valamit, mert összevissza szaporodnak, meg is született egy ivartalanítási akció ötlete.

Az önkormányzatnak is van ilyen akciója…
Tudom, azzal együtt szeretnénk. Azt találtuk ki, hogy gyűjtést szervezünk Kelenvölgyben, és ami nem fér bele az önkormányzati keretbe, azt ebből a pénzből oldjuk meg.

Nemsokára vége van ennek a képviselői ciklusnak. Milyen tervei vannak?
Úgy érzem, még van feladat, és a visszajelzésekből azt gondolom, van igény arra, hogy ezt a feladatot továbbra is én vállaljam és végezzem. Most kicsit át lettek rajzolva a választói körzetek, mert változott a kerület népessége. A 13. körzet érdekesen lett újragondolva, elkerült belőle Tóváros és Kőérberek, de bekerült egy olyan rész, ami nagyon kedves a szívemnek. Ott laktam, a gyerekkorom jelentős részét azokon az utcákon és az Allende parkban töltöttem. Remélem, hogy engem választanak megint, és közösen tudjuk folytatni a megkezdett munkát.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support