Idén is lehet kívánni egyet, az önkormányzat teljesíti

Még zajlik a tavalyi közösségi költségvetés nyertes ötleteinek megvalósítása, de már elindult a 2024-es kampány. Idén hat körzetben megnövelt keretösszegből, 10 helyett 15 millió forintból teljesülhetnek lakossági kívánságok. A projekt ötletgazdája, Bakai-Nagy Zita alpolgármester a tapasztalatokról és az idei feltételekről számolt be a javaslattételi időszak közepén.

Miért gondolta úgy az önkormányzat, hogy saját közösségi költségvetést indít?
A lakosság rendszeresen jelzi a képviselőknek, a polgármesternek vagy az önkormányzatnak, ki mit szeretne a háza táján. Természetes, hogy mindenki a saját mikrokörnyezetét figyeli jobban, ahol sétál, sportol, unokájával, gyerekével tölti az idejét. Ezekből a jelzésekből az is kitűnik, hogy ami valakinek jó, az másnak nem feltétlenül az. Például valaki nagyon szeretett volna a környékére egy padot. Mikor kihelyeztük, többen kifejezték nemtetszésüket, és kérték, vigyük arrébb, mert oda járnak esténként a fiatalok iszogatni, hangoskodni. Végül leszereltük. Ez nem közösségi döntés volt, hanem néhány ember kérése alapján történt meg. A közösségi költségvetés során ezzel szemben a lakók körzetenként küldik be ötleteiket. A szakértőink megvizsgálják, hogy a beküldött igény önkormányzati területet érint-e, saját hatáskörben jogunk van-e kivitelezni és belefér-e a keretbe. Ezután az első hat megvalósítható projekteket szavazásra bocsátjuk, erről is a lakók döntenek. Tehát ezek a beruházások – szemben az egyénileg beküldött igényekkel – erős lakossági támogatást élveznek. Ráadásul a folyamatban való részvétel közösségi élményt jelent, egy győzelemig vitt projekt pedig megmutatja a közösség erejét. Azt üzeni, ha el akarsz valamit érni, fogj össze a többiekkel, kampányolj érte! Ilyen igényként jelentkezik például a játszóterek jobb bevilágítása – számos lakóövezetből jelezték, hogy télen, amikor hamar sötétedik, még sokan vinnék le a gyerekeket játszótérre.

A tavalyi költségvetés során mekkora aktivitást tapasztalt? Mi érdekli az embereket?
Nagyon sokan jelezték, hogy padokat szeretnének látni azon az útvonalon, ahol járnak. Számos kérés érkezik zöldítésre, fásításra, de nyilvános WC-t is szoktak kérni. A napvitorlától, illetve általában az árnyékolási lehetőségektől kezdve a zebrákon és a biztonságos közlekedést szavatoló megoldásokon át az ivókútig számos óhaj érkezik. Visszatérő kérés a szemetesek és kutyapiszokgyűjtő edények kihelyezése is. Egy idős nő korlátot szeretett volna, mert már nem mer arra sétálni, ahol szokott, nehogy elessen a lépcsőn. Ez például teljesen egyedi kívánság, ami biztosan nem kapna tömeges támogatást, így nem lehetne közösségi költségvetésből finanszírozni. Ezeket az apró igényeket az önkormányzat mindentől függetlenül igyekszik teljesíteni.

Mi lesz a kiszelektált ötletekkel?
2023-ban is kaptunk olyan ötleteket, amelyek már szerepeltek a kerület költségvetésében, ezt akkor jeleztük is. Előfordul, hogy egy ötletről kiderül, 15 milliónál nagyobb költséggel jár, és ezt felvesszük a közeljövőben megvalósítandó tervek listájára. Egy körzetben általában kettő, esetleg három projektre futja a 15 milliós keretösszegből.

Honnan tudja az átlagember, hogy mi fér bele 15 millió forintba?
Természetesen a többség nem tudja, mennyibe kerül egy minipark vagy egy játszótér kialakítása. Ha ilyen ötlet érkezik, és kiszámoljuk, hogy nem fér bele, akkor mint említettem, megpróbáljuk a jövőben hagyományos beruházásként kivitelezni. De lehet kompromisszumokra is jutni. Mondjuk tíz pad helyett csak ötöt kihelyezni.

A 2024-es közösségi költségvetési keret körzetenként 15 millióra nőtt. Miért?
Az első évben azt láttuk, hogy hatalmas az érdeklődés, rengeteg az igény, és nagyon sokféle ötlet érkezik. Szerettünk volna minél több lokális kérést teljesíteni, ehhez viszont több pénz kell. Az is kiderült, hogy nagyobb projektekre is van igény, amihez szükséges lehet a 15 milliós keret. A nagyobb célokért láthatóan jobban megindul a közösségi gondolkodás, ezek jobban megmozgatják az embereket,

Mit kell tennie annak, aki már megfogalmazta a kívánságát?
Már az ötletbeküldés szakaszában járunk. Várjuk az ötleteket az ujbuda.hu/ötlet oldalon, de beküldhetik az Újbuda újságban kitöltött ötletlapot is, vagy bedobhatják őket az intézményeinkben kihelyezett urnákba is. E-mailen a kozossegikoltsegvetes@ujbuda.hu-ra várjuk az igényeket. A leadási határidő február 29., április közepétől pedig a zsűrizett ötletekre lehet szavazni.

T. D.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support