Idén 90 millió forintról dönthetnek az újbudaiak

60 millió forint, több mint 500 javaslat, 36 döntős projekt és közel tízezer szavazat. Már csak statisztikailag nézve is sikeres volt a tavaly útjára bocsátott, első újbudai közösségi költségvetés projekt, amelynek nyertes pályamunkái többnyire már – részben, vagy egészben – meg is valósultak.

Agility eszközök a Balatoni út-Boldizsár utca sarkán álló kutyafuttatóban
Új járda és 16 felújított pad a Nagykikinda közben
Gyerekbiztos kapu és kerítés a Törökugrató utcai Katicsa bölcsődében
Árnyékoló pergolák és felújított padok a Fraknó utcai Nyugdíjasok kertjében
18 felújított pad és 6 új kuka a Sósfürdő parkban

Ám az igazi siker a közös gondolkodásban, az együttműködésben, az egyetértésben és a közös döntésekben mutatkozott meg leginkább.

Épp ezért Újbuda Önkormányzata idén is lehetőséget biztosít a kerületieknek arra, hogy a közösségi költségvetés eszközével, közvetlenül döntsenek Újbuda fejlesztéseiről. Erre a célra az önkormányzat vezetése hat kerületi körzetben 15-15 millió forintot, tehát összesen 90 millió forintot, vagyis a 2023-as keretösszegnél 30 millió forinttal többet különített el a költségvetésben, támogatva ezzel a lakossági kezdeményezésű javaslatok megvalósítását. Ezáltal újra lehetőség nyílik arra, hogy az újbudaiak közvetlenebb módon határozzák meg az önkormányzati költségvetés egy részének felhasználását, ne kizárólag a választott képviselőkön keresztül.

A közösségi költségvetés első, javaslattételi szakaszában azokat a kreatív, jobbító szándékú fejlesztési ötleteket várjuk, amelyek közérdekű célt szolgálnak, vagyis Újbuda és az itt élők érdekeit tartják szem előtt. Továbbá tekintettel vannak a rendelkezésre álló keretösszegre, nem ütköznek jogszabályba és a kerület illetékességi körébe tartoznak.

Fontos, hogy a részvételi költségvetés nem pályázat, hanem olyan közös gondolkodás, amely során az ötleteket is a kerület közössége adja és a megvalósulásra kerülő fejlesztést is az újbudaiak választják ki szavazataikkal. A folyamatban részt vehet minden 16. életévét betöltött, újbudai lakos.

Javaslattételi időszak: február 1.–február 29.
Javaslataikat az önkormányzat honlapjáról elérhető űrlapon, e-mailben a kozossegikoltsegvetes@ujbuda.hu címen várjuk, papíralapon pedig a javaslatgyűjtő ládák mellett található vagy az Újbuda újságból kivágott űrlapon, amelyet bedobhatnak a kerület különböző pontjain kihelyezett gyűjtőládákba:

60+ programközpontok (Kérő u. 3., Bölcső u. 3.) l közösségi házak l kerületi fenntartású bölcsődék és óvodák l Polgármesteri Hivatal, porta l B32 Galéria és Kultúrtér l Sport11 Központ

A beadott javaslatoknak az alábbi szabályoknak is meg kell felelniük:

• Legyenek közérdekűek! Nem lehet olyan ötletet beadni, amely magánterületen valósulna meg, pl. egy társasház udvara, vagy amely kizárólag egy kisebb csoport érdekeit szolgálja.

• Megvalósítása ne lépje túl a rendelkezésre álló keretet! Egy park kialakítása minden bizonnyal többe kerül, mint 15 millió forint; Újbuda Önkormányzata az Ulászló utcai saroktelekre tervezett közparkot 188 millió forintból tervezi megvalósítani. De egy-egy eleme, pl. ivókút, futókör, kutyafürdető már megvalósítható kisebb összegből is. Természetesen a költséget elegendő saját tapasztalatok, információk alapján megsaccolni, a folyamat későbbi szakaszában ugyanis részt vesznek olyan szakértők is, akik a beérkező ötletek bekerülési értékét kiszámolják.

• Minél inkább legyen eredeti, tartalmazzon újdonságot! A közösségi költségvetés nem fordítható karbantartásra, takarításra. Ha pl. törött padot, kátyút, elszállítandó roncsautót lát, kérem, értesítse az önkormányzatot és amint lehet, megoldjuk a problémát. Akkor sem tudjuk befogadni az ötletet, ha egy már folyamatban lévő beruházáshoz kapcsolódik.

• Megvalósítása ne ütközzön jogszabályba! Az ötlet megvalósítása nem lehet kirekesztő, nem tartalmazhat önkényuralmi jelképet és más módon sem lehet jogsértő.

• Megvalósítása tartozzon az önkormányzat feladat- és hatáskörébe! Az önkormányzat pl. nem létesíthet buszmegállót vagy nem szólhat bele a vonatok menetrendjébe.

• Az ötlet megvalósítása nem tartalmaz „működési jellegű” költséget, tehát a működtetése, fenntartása nem kerül pénzbe.

Tudjuk, nem könnyű feladat megállapítani, hogy egy ötlet minden szempontnak megfelel-e, ezért ebben a szakaszban ötletelő műhelyeket szervezünk.

Döntési szakasz: március 1.–április 10.
A beérkezett javaslatokat összesítjük, és azokról egy szakemberekből álló bizottság dönt majd, amely megállapítja, hogy egy ötlet megvalósítható-e, és ha igen, mennyibe kerülne. Az azonos elemeket tartalmazó ötletek a szavazási fordulóra összevonhatók. Valamennyi javaslattevő visszajelzést kap ötlete elfogadásáról, esetleges elutasításáról vagy ágazati programba kerüléséről.

A szavazási folyamat: április 11.–május 15.
Arról, hogy mi valósuljon meg a döntőbe került projektekből, szintén a lakosság határoz. Szavazni online és papíron is lehet, a javaslatgyűjtésnél leírt módszerekkel és helyszíneken. Egy személy több ötletet is támogathat, de mindegyikre csak egyszer szavazhat. A határidőre beérkezett szavazatokat összesítjük, és az eredményt nyilvánosságra hozzuk.

A befejező fázis
A nyertes ötleteket Újbuda Önkormányzata valósítja meg. Az ötletet beadó tudomásul veszi, hogy kiválasztás esetén semmilyen ellentételezésre nem tarthat igényt.  A beruházásokról folyamatos tájékoztatást adunk.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support