test

Az óvodák éve lesz 2024 Újbudán

Folytatódik az ütemezett óvodafelújítási program, és új óvodák is megkezdhetik működésüket – számolt be a 2024-re tervezett fejlesztésekről Erhardt Attila. A településfejlesztésért és köznevelésért felelős alpolgármester szerint a korszerűtések vezérelve az energiahatékonyság.

Újbuda nyolc óvodáért és 24 telephelyért felel. Milyen állapotban van az állomány?

A kerületi óvodák állapota között óriási különbségek mutatkoznak. A százesztendős belvárosi városrészekben működő régi óvodáink mellett van számos lakótelepi, melyek közül több idén ünnepli fennállásának 40. vagy 50. évfordulóját, és sajnos akad köztük olyan, amelyik kívülről most is úgy néz ki, mint amikor megépült. A belső terekre ez persze nem igaz. Végül vannak teljesen felújított intézményeink is. Összességében fele-fele arányt képviselnek a felújított és a megújulás előtt álló óvodák, és arra törekszünk, hogy minden évben legalább egyet teljesen felújítsunk.

A különbségek tényleg nagyok. Egyik oviban a padlót kell kicserélni, máshol a teret kell bővíteni, és van ahol teljes szigetelés, energetikai korszerűsítés szükséges. Mi élvez elsőbbséget?
A felsoroltakra mind szükség van, de a legfőbb célunk egy energiatakarékosan működő intézményrendszer kiépítése. Négy olyan épületünk van, amelynek energetikai hatékonysága nagyon rossz, ezek egyike nyolcszor annyi energiát fogyaszt, mint egy korszerűsített épület. Az ilyen esetekben a tető- és homlokzatszigetelés az elsődleges feladat. A Bükköny utcai óvoda tetőszigetelését tavaly megoldottuk, idén a homlokzata is szigetelést kap.

Felújítási szempontból mi volt a legnagyobb eredmény 2023-ban?
Nagy öröm, hogy sikerült ütemterv szerint folytatni az iskolaudvarok felújítását. A Lurkó és a Napraforgó Óvoda felújításának második ütemeit fejeztük be tavaly, és mondhatom, gyönyörű udvarok lettek. A Lurkó Óvodát a környezetépítés, a játékok és a fejlesztő eszközök tekintetében mintának tekinthetjük. Tavaly a Bükköny utcai intézmény felújítása volt a legnagyobb beruházás: 150 milliós nagyságrendű munkát végeztünk el a tetőszigetelés során. Emellett számos óvodában voltak olyan apró, ám hasznos műveletek, mint a régi, nem szabályozható fűtőtestek szelepeinek cseréje.

Mekkora tétel egy udvarfelújítás?
Százmilliós nagyságrendű beruházásokról van szó. Ennek része a talaj rendbetétele, a gumiburkolatok, a speciálisan óvodák számára gyártott, igen drága játékok beszerzése, de nagy tétel az udvarok zöldítése, a kertrészek rendezése.
Apropó apróságok. Volt még olyan fejlesztés, ami nem százmilliókban mérhető?
Tavaly befejeztük az óvodai fektetők cseréjét szinte minden óvodánkban. A gyerekek ezekben a mobilágyakban töltik a délutáni csendes pihenőt. A korszerű fektetők sokkal kényelmesebbek, helytakarékosak és jól pakolhatók.

A betonból és vasrudakból épített játszótér már a múlté. Milyennek kell lennie egy modern óvodai udvarnak?
Elsősorban inspirálónak kell lennie, hiszen az izgalmas környezet motiválja a gyermekeket. Legyen benne természetes növényzet, érdekes, készségfejlesztő játék, de az sem utolsó szempont, hogy vibrálóan színes környezet legyen, ami segíti a kicsik fejlődését. Persze más egy belvárosi óvoda zártabb udvarát berendezni, mint egy nagyobb lakótelepi létesítményét.

Az iskolák állami átvétele óta az önkormányzatok már csak a bölcsődék és óvodák fenntartásáért felelnek. Mennyi forrást szán a kerület erre a célra?
Ha összeadjuk ezeket a tételeket, évente milliárdos nagyságrendű az összeg, amit az óvodákra költünk, ez pedig az összes beruházást nézve jelentős tétel az önkormányzat költségvetésében. Azért is fontos ez nekünk, mert az óvodák és bölcsődék az utolsó olyan intézmények, amelyek nálunk maradtak. Ezzel szemben azt látjuk, hogy ahol az állam a fenntartó, abban az iskolában megállt az élet, minimális fejlesztések történnek. Ez senkinek sem jó.

Segít az állam az önkormányzati intézmények fenntartásában?
A fenntartásban természetesen megkapjuk a normatív támogatásokat a gyerekekre, de a felújításokat kizárólag saját forrásból végezzük.

Milyen óvodafejlesztésekre számíthatunk 2024-ben?
Úgy gondolom, 2024 az óvodák éve lesz, hiszen három új óvoda építése zajlik jelenleg. Az egyik a Budafoki úti Metrodom lakóparkban lesz, már túl vagyunk a műszaki átadáson. A két csoportszobás óvoda ugyan a lakópark épületében kapott helyet, de az önkormányzat kezelésében működő, ingyenes óvoda lesz. Legnagyobb beruházásunkban, a Madárhegyi Gyermekligetben is helyet kap óvoda, bölcsőde és gyermekorvosi rendelő. Az óvoda négy csoportszobás, a 21. századi igényeket kielégítő, modern energetikai rendszerű, tágas, panorámás intézménynek épül, ahová élmény lesz járni.

Az új óvodákra azért van szükség, mert nincs elég férőhely a kerületben?
Összességében elegendő óvodai férőhely van Újbudán, már csak egy-egy környéken fordulnak elő lokális hiányok. Madárhegyen például egyáltalán nem volt eddig óvoda, ahogy a Budafoki út környékén sem. Harmadik fejlesztésként az Albert utcai Evangélikus Egyházzal együttműködve épül egy négy csoportszobás óvoda, amely inspiráló konkurenciát teremt a mellette működő önkormányzati intézménynek.

T. D.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support