Bármikor elkezdhetik kivágni a fákat a Hamzsabégi sétányon

„Ha elkezdik kivágni a fákat az önkormányzat engedélye nélkül, élőláncot alkotva a testünkkel fogjuk megvédeni azokat”– jelentette ki Kreitler-Sas Máté önkormányzati képviselő a Hamzsabégi sétányon tartott sajtótájékoztatón. Mészáros Lőrinc cége, a V-híd Zrt. ugyanis nemrég úgy kezdett bele az építési munkálatokba, hogy a beruházás környezetvédelmi engedélye jelenleg is per alatt áll, de alkotmánybírósági döntés előtt áll a katonai célú átminősítésről szóló kormányrendelet is.

A helyiek évek óta tiltakoznak a Déli körvasút projekt ellen, ami megduplázná a házaiktól nagyjából 50 méterre futó vágányokat, hogy a Budapest-Belgrád vasútvonal részeként brutális mértékű teherforgalmat bonyolítson a Kínából érkező áruszállítás révén.

A várhatóan 5 éven át tartó fejlesztés során ezer fát vágnának ki, a zaj és rezgésterhelés pedig jelentősen nőne a környéken az építkezés után is. Az önkormányzat ezért elvárja a kormánytól, hogy függessze fel a beruházást, amíg az érvényes környezetvédelmi engedélyt nem kap. Dr. László Imre, Újbuda polgármestere bejelentette, mivel elfogytak a jogi eszközeik, vasúti biztost nevez ki az önkormányzat, aki ellenőrző munkája során képviselni fogja a lakók és a kerület érdekeit. Orosz Anna országgyűlési képviselő úgy látja, a mindenre érzéketlen kormányzat erőszakos nyomulását nem lehet megállítani, de mindent megtesznek a lakókat érő károk enyhítése érdekében.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support