A kerület napját ünnepelték

Újbuda Önkormányzata minden évben 11. hó 11-én ünnepli meg a kerület napját, amikor átadja legrangosabb elismeréseit. A Dürer Kertben rendezett gálaesten díszpolgár lett egy tudós mérnök, valamint Újbuda első válogatott labdarúgója és az ország egyik kedvenc karikaturistája.

Az ünnepségen elsőként dr. László Imre polgármester tartott évértékelő beszédet. Elmondta, a Covid-járvány, az energiaválság és a kormányzati megszorítások ellenére mára beérett a munka gyümölcse. – Minden területen, amire 2019-ben vállalkoztunk, fel tudjuk mutatni azokat az eredményeket, amelyek minden városrészben, minden társadalmi csoportnak bizonyítják, hogy jó irányba haladunk – fogalmazott a polgármester, aki a szabadság kerületének nevezte Újbudát, amely maga mögött hagyva a korszerűtlen vezetést újra a fejlődés útjára lépett. Példaként említette az egynapos sebészetet is magában foglaló Gyermekegészségügyi Centrum tavaszra tervezett átadását, a nyolc új háziorvosi rendelőt, a várólisták csökkentését, a közétkeztetés megreformálását, a pedagógusok támogatását, a zöld területek növelését, valamint a Saroktelek fáinak megóvását.

Orosz Anna országgyűlési képviselő arról beszélt, válságos időket él a világ, ezért az emberek eltávolodtak egymástól, szoronganak jelenük és jövőjük miatt. Eközben az ország vezetése elzárkózik európai szövetségeseitől, pedig a globális problémákat nem lehet egyedül megoldani. – Ebben a környezetben különösen fontos, hogy mi történik olyan közösségekben, mint az óvoda, az iskola, az orvosi rendelő, a munkahely vagy a piac. Mert a helyi közösségek tudják oldani azt a bizonytalanságot, ami a tágabb világban állt elő, és nincs rá hatásunk – fogalmazott a képviselő.

Az eseményen azokat ismerték el, akik teljesítményükkel, életművükkel hozzájárultak a kerület fejlődéséhez, így díjazták mások mellett Újbuda kiváló építészét, egészségügyi dolgozóját, mesterpedagógusát, sportolóját és intézményvezetőjét.
A gálaest fénypontja a díszpolgári címek átadása volt. Újbuda dísz­polgára lett dr. Keviczky László Széchenyi-díjas villamosmérnök, informatikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. A címet posztumusz kapta meg dr. Borbás Gáspár egykori magyar válogatott labdarúgó, fővárosi ügyész több évtizedes munkássága elismeréseként, valamint a II. világháború alatt a magyar zsidó lakosság önzetlen segítéséért. Díszpolgári címben részesült Sajdik Ferenc Kossuth-díjas grafikus és karikaturista.

A szünetben látványos akrobata show-t mutatott be a FreakFusion kabaré, az estét pedig a Los Orangutanes latin koncertje zárta.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support