Megnyílt a Diabétesz Központ

Évente 20 ezernél is több beteget láthat el a Móricz Zsigmond körtér 14. alatt megnyílt Diabétesz Központ. Az egykori banképületben négy rendelőben hét szakorvos kezdi meg munkáját. A Szent Kristóf Szakrendelő részeként működő intézményben a felnőtt- és gyermekdiabetológia mellett endokrinológiai és nefrológiai szakrendelés is várja az érintetteket.

Magyarországon rekordméreteket ölt a diabétesz: a lakosság 12 százaléka cukorbeteg. –  Ez olyan felkiáltójel, amire reagálnunk kellett – indokolta meg a beruházást dr. László Imre polgármester, hozzátéve, hogy prevenciós tanácsadás és szakszerű kezelés híján a betegek akár olyan súlyos szövődményekkel is számolhatnak, mint a látás vagy a végtagok elvesztése. Eddig egy gyerek- és egy felnőttdiabetológiai rendelő működött a kerületben; utóbbi alig volt rendelőnek nevezhető, hiszen a Szent Kristóf Szakrendelő folyosóján egy elkerített helyiségben működött. Dr. Lehoczky Péter Gábor főigazgató szerint óriási szükség volt a bővítésre. – A kerület lakosságának nagyjából 20 százaléka túlsúlyos, előbb-utóbb megjelenhetnek a rendelésünkön, és mivel három havonta kell visszajönni kontrollra, évi 30 ezer beteggel is számolhatunk.

Ha van elég orvos és nővér, akár évi 45 ezer embert is képes ellátni a központ – tájékoztatott a Szent Kristóf Szakrendelő főigazgatója. Szerinte az igényes munkakörülmények és a szakmai kihívás vonzani fogja az orvosokat, két új kolléga hamarosan meg is kezdi a munkát. – Az eddigiekhez képest dupla annyi főállású orvos lesz, ez pedig a várólisták csökkenését fogja eredményezni – tette hozzá.
A Diabétesz Központ teljes körű szakmai ellátást nyújt, a szakrendeléseket ugyanis dietetikai és életmód-tanácsadással, főzőtanfolyamokkal és mozgásterápiás kurzusokkal egészítik ki, amelyek segítségével mérsékelhető a gyógyszerfelhasználás.
A 313 millió forintból megvalósuló központ tevékenységét az egyik legsikeresebb magyar cég, az orvosdiagnosztikai eszközöket gyártó 77 Elektronika Kft. is támogatja termékeivel. Ez a vállalat gyártotta le a ’80-as években Kelet-Európa első egyéni vércukorszintmérőjét, ennek legújabb generációját is használni fogják a rendelőben.

Az orvosok munkáját edukátorok és szakasszisztensek is segítik. – Ez az ország első és egyetlen olyan kombinált, felnőtt- és gyermek-cukorbeteggondozója, amely a legmodernebb körülmények között biztosít teljes körű, tb-alapú ellátást – jelentette ki a polgármester.

T. D.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support