Körzetről körzetre: interjú Tóth Mártonnal

Sorozatunkban Újbuda egyéni önkormányzati képviselői mesélnek munkájukról, értékeikről, prioritásaikról és céljaikról. Ezúttal Tóth Márton, a 3. választókerület egyéni képviselője válaszolt kérdéseinkre, akivel a Ménesi úton, a Chez Matild pékség előtt találkoztunk. 

Miért ezt a helyet választottad? 
Azért, mert úgy érzem, hogy a Ménesi út és ez a pékség a helyi közösségek összetartását szimbolizálja. Itt néhány héttel ezelőtt hatalmas utcabált rendeztünk, ennek létrejöttében a Chez Matild tulajdonosának is nagy szerepe volt. Az eseményen több ezer ember vett részt, a Ménesi út megtelt élettel, a villákban irodalom, zene, színház, képzőművészet, helytörténet, gasztronómia, gyerekprogramok vártak mindenkit. Kisebb szívfájdalmamra ez egy időben volt a Bartók Feszt’-tel, de így is nagyon sokan eljöttek, és a kulturális programok minősége is vetekedett vele, sőt, mint helyi lobbista úgy gondolom, bizonyos tekintetben még le is győzte annak programjait. De ha nincs utcabál, a Ménesi út akkor is fontos helyszín: ez a Gellért-hegy ütőere, vagy még inkább a szíve, ez testesíti meg a Gellért-hegyi identitást, azt a budai, polgári miliőt, ami unikális dolog. 

Négy évvel ezelőtt, amikor elkezdted a képviselői munkát, mi volt a számodra a legnagyobb kihívás?
A közösséghez tartozás vágya nagyon jellemzi az itt élő embereket, és ezért azt tűztem ki célul, hogy a helyi kis közösségeket egy nagy közösséggé kovácsoljuk. Jól haladunk, már van olyan Facebook-csoport, aminek több mint ezer tagja van. Természetesen ez nem csupán az én érdemem, hanem annak a folyamatnak az eredménye, amit az itt élők indítottak el. 

Hogyan lehet elérni, hogy egy helyi közösség összekovácsolódjon, hogy a lakók halmazából egyszer csak közösség legyen?
Szerintem ehhez alapvetően az kell, hogy legyen rá igény. Büszkén kijelenthetem, hogy mi, Gellért-hegyiek ilyenek vagyunk: nyitottak egymás felé és szolidárisak egymással. Sokan eljöttek például a Gellérthegyi Szemétszedő Piknikre is, amelynek egyik célja az volt, hogy megtisztítsuk a Gellért-hegyet, a másik pedig, hogy adományokat gyűjtsük a Tábitha Gyermekhospice Háznak – mindkét célunkat elértük. 

Mit láttál a leginkább problematikusnak ez alatt a négy év alatt? Például szó volt egy időben az átmenő forgalom csillapításáról, ami elég bonyolult ügynek tűnt…
Ebben az esetben a Gellérthegyi Lakók Érdekvédelmi Egyesülete civil szervezettel, illetve a hivatal munkatársaival, közlekedési szakértőkkel dolgoztunk együtt. Valóban nem volt könnyű, de sikerült eredményeket elérni, például hogy a Gellért-hegy XI. kerületi részének egésze lakó-pihenő övezetté vált, illetve a navigációs programok egyre kevésbé terelik erre a forgalmat. 

A közlekedési fejlesztések közé tartoznak azok a táblák is, amelyek az iskolák környékén tűnnek föl, és amelyek azt segítik, hogy a gyerekek biztonságosabban bejuthassanak az épületbe? 
Ezek az úgynevezett „Puszi és menj” táblák, amelyek több iskolához is kikerültek. Abszolút pozitívak a visszajelzések, mind az ott dolgozók, mind a szülők részéről. Ha ilyen apróságokkal tudunk segíteni, annak nagyon örülünk. De ez inkább gondoskodás és odafigyelés volt, nem feltétlenül forgalomtechnikai megoldás. A Köbölkút utcai felfestést már inkább lehet forgalomtechnikai vívmánynak nevezni. Ott olyan technológiát alkalmaztunk, amely lassítja a forgalmat, és biztonságosabbá teszi az iskola környékén a közlekedést. 

A Gellért-hegy emblematikus helye Budapestnek. Ez nem okoz nehézséget? 
Dehogynem! Egyrészt a sok turista miatt; becslések szerint naponta 250-300 turistabuszt hajt majd fel a Citadellához, amikor a tervek szerint 2025-ben elkészül a felújítás. Ez komoly kihívások elé állít majd minket: parkolóhelyet kell találni ennyi busznak, az évi 5-6 millió látogató környezeti terhelést jelent majd, és még nem tudjuk, milyen megoldással tudjuk ezt enyhíteni. De addig sem ülünk ölbe tett kézzel, a Gellért-hegy Duna-part felőli oldalának rendbetételére az önkormányzat már tett lépéseket. Ott a hulladék okoz problémát, aminek megoldása nagyon határozott fellépést igényelt. 

A Gellért-hegyen sok idős ember él, mit tudsz tenni azért, hogy elfogadják, ilyen fiatal ember képviseli őket? 
A Gellért-hegy valóban a kerület egyik legelöregedőbb városrésze, és iszonyatos gondot jelent az időskori szegénység, bármilyen meglepően hangzik is ezen a területen. Gondoljunk bele abba, hogy az átlagosnál jóval nagyobb méretű ingatlanokba beszorulnak egyedülálló idősek, akiknek a rezsiköltség hatalmas problémát jelenthet. Természetesen igyekszünk segíteni nekik, külön köszönöm polgármester úrnak, hogy ezzel a problémával aprólékosan foglalkozik. A tekintély dologra visszatérve: én itt nőttem fel, úgyhogy gyerekkoromtól kezdve ismernek, illetve azt hiszem, elismerik és értékelik azt a munkát, amit az elmúlt években végeztem az itteni közösség érdekében. 

Mennyit változott ez a rész azóta? Milyen volt itt gyereknek, és milyen itt önkormányzati képviselő felnőttnek lenni?
Sokkal forgalmasabb, az biztos. Gyerekként nem is olyan régen, mondjuk 10-15 éve, nyugodtan lehetett az utcán játszani, biciklizni. Ezt már nem javaslom a mostani fiataloknak és gyerekeknek. Ez idő alatt rengeteg olyan beruházás jött ide, ami megborította a Gellért-hegy életét, és már-már túlzsúfolttá tette. Sajnos azt kell mondanom, hogy az elmúlt tíz évben az élhetetlenség határára próbálták sodorni a Gellért-hegyet, szerencsére és a munkánknak köszönhetően kevesebb eredménnyel.

Melyik a kedvenc részed, vagy hol van a kedvenc helyed?
A Citadella és környéke. Annak a helynek sajátos hangulata van esténként vagy a turistaszezonon kívüli időszakban; ilyenkor békés nyugalom jellemző rá. Onnan nézve ez a csodálatos város ott hever az ember lába előtt – szerintem ez olyan dolog, amit mindenkinek látnia kell. 

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support