Szerkezetkész a Gyermekliget

Július 6-án tették le a Madárhegyi Gyermekliget alapkövét, szeptember közepére pedig mind a három tervezett épületet felhúzták, vakolják a falakat, már csak a madárfészket imitáló tető hiányzik róluk. Az ütemezettnél gyorsabban, 3 milliárd forintból épülő önkormányzati beruházás alapvető közszolgáltatásokat pótol majd; a bölcsőde, óvoda, orvosi rendelő, játszótér és közösségi tér látványnak sem lesz utolsó.

A madárhegyi családok tagjai hosszú évek óta kénytelenek gazdagréti háziorvosokhoz és óvodákba járni, mert a gyorsan benépesülő városrészben nem épült ki a humán infrastruktúra. Jövőre azonban már helyben látja el az ott élőket az új komplexumban található óvoda, bölcsőde, házi gyermekorvosi rendelő, játszótér és közösségi tér.

A beruházó képviseletében Kis-Leizer Gábor, a Budahold Kft. ügyvezetője a helyszíni bejáráson arról tájékoztatott, az építkezés az eredeti ütemterv szerint halad, szeptember végéig befejeződik a szerkezetépítés, októbertől pedig kezdődhetnek az olyan szakipari munkálatok, mint a tetőfedés, a burkolás és a gépészeti munkák.

2024. május 15-ére kívülről teljesen készen kell lenniük a létesítményeknek, augusztus 31-én pedig meg kell indítani a használatbavételi engedélyeztetést.


A Madárhegyi Gyermekliget három épületből áll: egy két csoportszobás bölcsődéből, egy négy csoportszobás óvodából és egy kétpraxisos gyermekorvosi rendelőből.

Az óvoda, illetve bölcsőde modern játszóudvart kap, mellettük pedig nyilvános játszótér is készül. Az épület­együttes egyik különlegessége, hogy az Iparművészeti Múzeum tetejéről ismerős, egyedi tervezésű, színes mázas cserepek borítják majd a jókora, a házak oldaláig leérő tetőket. Az épületekbe óriási háromrétegű ablakok engedik be a természetes fényt, a fűtés-hűtésről geotermikus hőszivattyú gondoskodik, a vécék öblítésére pedig úgynevezett szürke vizet használnak, ami az összegyűjtött esővízből és a helyben fúrt kútból származik.

A szigetelés sem hétköznapi: egyik építmény sem kapott hőszigetelő burkolatot, ehelyett különösen vastag, 44-es téglából húzták fel a falakat, melyekre speciális vakolat kerül. A bejáráson dr. László Imre polgármester elmondta, büszke a beruházásra, amelyhez hasonló volumenű sehol nem épül a fővárosban. A létesítményt jövő ősszel vehetik birtokba a gyerekek.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support