Szeptemberben ismét felpezsdül a Bartók Béla Boulevard

Idén is megelevenedik az Eleven Őszön a Bartók Béla Boulevard kulturális negyede a Szent Gellért tértől a Móricz Zsigmond körtérig, valamint a Feneketlen-tó körzetében. A fesztiválon minden művészeti ág képviselteti magát.

A Bartók Béla Boulevard programsorozata a közösség erejével hozza közelebb egymáshoz a látogatókat és a helyi üzleteket, éttermeket, galériákat az Eleven Őszön, szeptember 15–16-án. – A Bartók Béla út kulturális és innovatív felvirágoztatásáról, egy emberibb környezet kialakításáról álmodtunk, amikor még az üzlethelyiségek nagy részére kiadó volt – emlékezett Jáki Mónika fesztiválszervező, a Bartók Béla Boulevard Egyesület (BBB) főtitkára. A több mint tízéves egyesület mára meghatszorozta eredeti taglétszámát. Az utóbbi fél évben csatlakozott hozzá a Hemingway Étterem, az ArtMasters kreatív műhely, a Pár Falat Boldogság Konyha, az Érzékelés és Felfedezés Műhely, a Pesti Pipi Bartók Béla úti üzlete, a Moto Pizza, valamint magánszemélyként Schneller János a képzőművészeti fókuszt erősítve. Belépett a BBB-be az autizmussal élőket segítő Autistic Art Alapítvány, az Este11, valamint a Zemse ékszerbolt és az Íme Kult Tér/Kortárs Összművészeti Műhely is, vagyis az egyesület már nem csak a Szent Gellért tértől a Feneketlen-tóig tartó tengelyen van jelen. Megújult külsővel várja az érdeklődőket a Szpot (a régi Moha helyén) vagy a Gárdonyi tér mellett lévő Kréta Bisztró.

A programok jelentős részét ezúttal is pályázat útján választották ki a szervezők; számos zenei, színházi, gasztronómiai, családi esemény várja a közönséget. Az érdeklődők workshopokon bontakoztathatják ki alkotói tehetségüket, performanszok, kiállítások és köztéri installációk között találkozhatnak a képzőművészettel, valamint művészeti, illetve helytörténeti sétákon ismerkedhetnek a Bartók Béla Boulevard-ral.
Az Este11 színpadán, a Feneketlen-tónál gyermekprogramok fogadják a családokat: akusztikus koncertek, szabadtéri jóga, slam poetry és dj is szórakoztatja majd őket. A Figaro Bűvészbolt a Bartókon „varázsol”, a K.A.S. Galériában családi agyagozó workshopot tartanak. A Kornél Kávézó a tavaly őszi PadTárshoz hasonlóan egymás mellé ülteti az önismerettel, érzelmi neveléssel és mentális jóléttel foglalkozókat. Szirmok és szárnyak a városban címmel utcainstalláció épül a Bor és Kézműves előtt, az ArtMasters élményfestésén a kora őszi erdőt festhetik meg, a BBB KultPontban az ősszel gyűjthető vagy balkonon ültethető gyógynövényeket és a gyógyhatásukat ismertetik. A Faur Zsófi Galériában Benyovszky-Szűcs Domonkos képzőművész az esztétizált, láthatatlan erőszak formáira és terjedésére hívja fel a figyelmet a művészet eszközeivel; Verseitek Dallama címmel az irodalom, a lélek és a dallamok találkoznak az utca emblematikus kávézóiban. Az Ultramarinos Martínez étteremben spanyol gitárzene szól majd, a Feneketlen-tónál hangutazásra és befelé figyelésre várják a közönséget, a Team Gusto Cubano salsa-latin showband a Szent Gellért téren lép fel.

A hagyományos 1 művész 1 porta projekt keretében a köztereken és kirakatokban számos művész alkotásaival lehet találkozni. A fesztiválra ismét megjelenik az Eleven Magazin, amely bemutató cikkek és helyi művészekkel készített interjúk mellett a teljes programot is tartalmazza.

Az Eleven Ősz együttműködő partnerei a főváros és Újbuda Önkormányzata, a BBB KultPont, valamint az Insert projekt. A programsorozat a Budapest 150 emlékév részeként, a Pro Cultura Urbis Közalapítvány anyagi támogatásával valósul meg, fővédnöke László Imre, Újbuda polgármestere.

Az Eleven Ősz előtt rendezik meg a Bartók Feszt’et, a Mobilitási Hetet, a Ménesi Kulturális Utcabált és a B32 Gyermekkönyvünnepet. A részletes programokról lapunk következő számaiban is tájékoztatást adunk.

T. K.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support