Önálló társulatot alapít a Karinthy Színház

Sikeres évadot zárt a Karinthy Színház: több, a magyar közönség számára eddig ismeretlen darab mellett olyan művek is műsoron voltak, amelyek az alapító, Karinthy Márton szellemi örökségét viszik tovább.

– Frissült energiával, de a „karinthyságot” megőrizve telt házakkal mentek az előadások a most véget érő évadban a Karinthy Színházban – mondta a szezonzáró sajtótájékoztatón Olt Tamás igazgató. Az új irányvonal jegyében olyan kortárs külföldi műveket mutattak be, mint az Imigyen szóla Louis de Funes, melyet a francia Valére Novarina írt és rendezett, vagy Amélie Nothomb regényadaptációja, az Ördögi kozmetika, ezt a lett származású Ilja Bocsarnikovsz állította színpadra. Mindkét előadás sikert aratott a nézők körében, csakúgy, mint az Olt Tamás és Valcz Péter által jegyzett, kifejezetten Bodrogi Gyulára írt Nagymester. Utóbbi kapta meg az évad legjobb előadása címet, a legjobb színésznő a darabban játszó Balázs Andrea lett, a legjobb férfi színész pedig a Kossuth-díjas Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze lett a közönség szavazatai alapján.

Az Olt Tamás által színpadra alkalmazott A bűvös szék című Karinthy Frigyes-mű mellett Carlo Gozzi darabja, A szarvaskirály képviselte a klasszikus színházat (Berettyán Nándor rendezése a Gyulai Várszínházzal koprodukcióban jött létre). A Magyarországon zajló színházi olimpia részeként hívta életre a Karinthy Színház a Nemzetközi Történetmesélő Fesztivált a Kossuth-díjas ének- és mesemondó, Berecz András szakmai vezetésével. Ezen felül számos vendégelőadást is befogadtak, egyebek között a határon túlról. A színház több programja fókuszált a családokra, ilyen volt például a háromnapos musicaltábor, amely 11–14 éves gyerekeket avatott be a színház, a musical és a kulisszák titkaiba. Gyereknapra kulturális programokat és játékokat szerveztek hátrányos helyzetű és családon kívül nevelkedő gyermekeknek.

– Izgalmas, eseményekkel teli és nagyon sikeres 41. évadot tudhat maga mögött a színház. Több mint 25 százalékkal nőtt a nézők száma – összegezte az igazgató, aki az új évad meghirdetésekor több újdonságról is beszámolt. Elkészült a kamaraelőadások, színházpedagógiai foglalkozások, monodrámák számára épített stúdiószínpad. A következő évadtól Ilja Bocsarnikovsz lesz a művészeti vezető, Berettyán Nándor színész-rendező továbbra is részt vesz a színház életében. A Karinthy Színháznak saját önálló társulata lesz, többek között Balázs Andrea, Dobra Mara, Karácsony Gergely, Kovács Vecei Fanni, Németh Gábor, Mikecz Estilla, Mohácsi Norbert és Lux Ádám részvételével. Megalapították az örökös tagságot is; a kitüntetést első ízben Egri Kati Jászai Mari-díjas színésznő és Szacsvay László, a Nemzet Színésze vehette át.

Az új szezon első bemutatója az eddigieknél korábban, szeptember elején lesz. Várhatóan az ősz első napján, Karinthy Márton születésnapján mutatja be a színház William Shakespeare tragédiáját, a Hamletet, Ilja Bocsarnikovsz adaptációjában és rendezésében, Dobra Mara, Bokor Barna és Karácsony Gergely főszereplésével. Az új stúdiószínpadon tér vissza szeptemberben Roberto Athayde Margarida asszony című monodrámája Balázs Andreával, Böhm György rendezésében.

Októberben várható az évad második bemutatója. Berettyán Nándor átdolgozásában láthatják az érdeklődők az Árgyélus királyfi és Tündérszép Ilona című zenés mesejátékot. A főbb szerepekben Karácsony Gergely, Kovács Vecei Fanni, Lux Ádám és Dobra Mara lép színpadra.

agyarországon elsőként a Karinthy Színház mutatja majd be decemberben a brit Peter Quilter Bestsellerét. Az egyik legnépszerűbb kortárs színdarabíróként számon tartott Quilter vígjátékát Alexey Zolotovitskiy rendezi Vándor Éva, Mohácsi Norbert, Mikecz Estilla és Mészáros András szereplésével.

A tervek szerint 2024 januárjában lesz a Vonó Ignác premierje. Fejes Endre komédiájában a címszerepet Előd Álmos, özvegy Mák Lajosné karakterét Balázs Andrea alakítja Verebes István rendezésében. Februárban egy szerelmi történet kerül műsorra, a Lemons Lemons Lemons Lemons Lemons. Sam Steiner színműve a londoni West End színpadáról érkezik a Karinthyba Olt Tamás rendezésében. A főszerepeket Mikecz Estilla és Mohácsi Norbert játsszák.

Az újdonságok mellett műsoron maradnak a most zárult évadban futó elő¬adások is.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support