Boldog születésnapot, Újbuda!

Nagykorú lett Újbuda: a XI. kerület 18 esztendővel ezelőtt vette fel mai nevét. Az egész napos születésnapi rendezvény május 20-án volt a Bikás parkban, a fellépők két színpadon követték egymást.

A nagyszínpad sztárvendégei között volt a Buborék zenekar, Gáspár Laci, a Zanzibár, valamint Charlie. A fellépések között a kivetítőkön köszöntő üzeneteket nézhettek a látogatók, amelyekben a kerülethez kötődő ismert művészek – mások mellett Kiss Tibor és Balanyi Szilárd, Balázs Andi, Jordán Tamás, Bálint András, Karafiáth Orsolya, Frenk, Szekeres András – meséltek el egy-egy kedves történetet.

A kis színpadon zajló pódiumbeszélgetéseken szó esett Lágymányosról, a századfordulós kulturális fellegvárról és a Karinthy család irodalmi munkásságáról. Az érdekességeket Nyáry Krisztián és Saly Noémi irodalmár, valamint Karinthy Vera, Karinthy Frigyes dédunokája osztotta meg a nézőkkel, Gréczy Zsolt moderálása mellett. Napjaink kulturális értékeiről színészek meséltek: Bodrogi Gyula, Mészáros Béla, majd Kerekes József.

– Újbuda történelmére a folytonosság jellemző – mondta köszöntőjében László Imre, Újbuda polgármestere. – A folyamatos fejlődés, a kerület feltöltése újabb és újabb életérzésekkel, az állandóság és a változás kiegyensúlyozottsága: ez a XI. kerület több évszázados látlelete. Egy kerület fejlesztése és története tulajdonképpen világteremtés. Felépítünk egy világot, ismerőssé, biztonságossá és szerethetővé tesszük. Így fonódunk össze Újbudával, megszemélyesítjük, hogy aztán ő teremtsen bennünk világot, és mi teremtsük az ő világát. Szimbiózisban élünk, és ezt a szoros összefonódást és kapcsolódást hívjuk úgy, hogy otthon – emelte ki a városvezető, majd beszéde után felvágták a születésnapi tortát.

A születésnapi programlehetőségek között volt rokkás, gyertyamártó- és kovácsműhely, boszorkánykunyhó, jósda, kis­állat-simogató, kódexmásoló, középkori, valamint századfordulós jelmezbemutató, ősmagyar jurta, csúzlizda és a Pál utcai fiúkat idéző golyózás is. Az ünnepséget sötétedés után lézershow zárta.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support