Visszanyerik valódi funkciójukat a kelenföldi P+R parkolók

2023. július elsejétől eredeti funkciójának megfelelően fog tovább működni a Főváros tulajdonában lévő négy kelenföldi P+R parkoló: az Őrmező P1, P2 és az Etele tér P1, P2 parkolók. Az előre megszabott ingyenes időszak leteltével a parkolót jelképes összegért, alkalmanként egy BKV-jegy áráért lehet majd igénybe venni. A díjfizetés bevezetésével ezen parkolók teljes egészében P+R funkciót tudnak majd betölteni, és megszűnhet a hosszútávú, nem P+R jellegű parkolás jelensége, és könnyebb lesz parkolóhelyhez jutni.

A Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében a Budapest Közút Zrt. által üzemeltetett Kelenföldi P+R parkolók a megfelelő infrastrukturális beruházások elvégzése után őrzött, fizető P+R várakozóhelyként fognak tovább működni 2023. július elsejétől. Az Őrmező P1, P2 valamint az Etele tér P1, P2 parkolók az M4-es metró beruházás keretében létesültek a Kelenföldi pályaudvar térségében, összesen 1453 várakozóhellyel. A projektet az Európai Unió támogatta, melynek feltétele az volt, hogy a parkolók öt éven át térítésmentesen üzemeljenek. A fenntartási időszak a négy P+R parkolóra vonatkozóan 2017. november 18-án kezdődött és 2022. november 17-ig tartott, ezt követően megszűntek a megkötések a díjszedés lehetőségével kapcsolatban. Így bevezethető a hatályos Parkolási rendeletben meghatározott díjak mértékéig a díjfizetés ellenében történő működés. A rendelet értelmében reggel 6 és 22 óra között alkalmanként 350 forintért lehet igénybe venni a P+R parkolókat, éjszaka – azaz 22 órától reggel 6 óráig – 105 forint/óra ellenében lehet parkolni. A díjszedés, különösen az éjszaki órákat érintő díjfizetés hozzájárul a P+R funkció helyreállításához, mely a többi fővárosi tulajdonú, Budapest Közút által üzemeltetett jelenleg is fizető P+R parkolóban (Köki Terminál P+R; Kőbánya-Kispest P+R, Hűvösvölgy P1 P+R; Örs vezért tere P+R; Pillangó utca P+R; Újpest-Városkapu P+R)  is bevezetésre kerül 2023. július elsejétől.

A Kelenföldi P+R parkolók esetében fontos szempont, hogy Budapest Főváros XI. kerületi Önkormányzata 2022-2023-ban ütemezetten vezeti be a kerületben a közterületi parkolás díjfizetési kötelezettséget, és az említett P+R parkolók környezetében már fizetős a parkolás a kerületi várakozóhelyeken. Mindez indokolja, hogy az érintett P+R parkolók a fenntartási időszakot követően, a megfelelő infrastrukturális beruházások elvégzése után őrzött, fizető P+R várakozóhelyként működjenek tovább.

A Kelenföldi P+R parkolók 0-24 óráig üzemelnek az év minden napján, tehát hétvégén és ünnepnapokon is díjfizetés ellenében lesznek használhatóak nappal és éjszaka egyaránt. A parkolókban hagyott járművek biztonságáról átnézeti kamerarendszer gondoskodik. A parkolók parkolástechnikai rendszerelemei díjfizetésre alkalmasan kerültek kialakításra integrált díjfizető automatákkal együtt, mely automaták jelenleg üzemen kívül vannak helyezve, azonban a parkolók parkolás-technikai rendszerei a rendezett parkolási viszonyok fenntartása érdekében jelenleg is, folyamatos karbantartás mellett, a díjfizető automaták kivételével használatban vannak.

Jelenleg a Budapest Fővárossal kötött megállapodás értelmében a díjfizetéses működés bevezetéséhez szükséges beüzemelési folyamatokkal kapcsolatos beszerzési eljárások lebonyolítása és a hozzá kapcsolódó feladatok elvégzése zajlik az üzemeltető Budapest Közút Zrt. részéről. A társaság feladati közé tartozik a Főváros tulajdonában lévő parkolók üzemeltetésével, fenntartásával, karbantartásával és fejlesztésével kapcsolatos feladatok ellátása.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support