A popzene sose a kijelölt úton halad

„Néhány éve a Belmondóval lírai dalokat írtunk, ma már egyre dacosabbak vagyunk, és ez érződik a zenénken. Bátorítani akarom az embereket.” Czutor Zoltán zenésszel beszélgettünk többek között a Petőfi Zenei Tanácsról, a magyarországi popzene és az underground helyzetéről, lehetőségeiről. A Belmondo május 20-án ad koncertet a Bikás parkban, az Újbuda napja rendezvényen.

Nemrég megalakult a Petőfi Zenei Tanács. Mi erről a véleményed?
Nem világos, mi a célja ennek a szervezetnek. Lehet, hogy csalódást okozok, de engem nem választottak be…

Vállaltad volna a tagságot, ha felkérnek?
Nagyon meggondolom, mit vállalok, idén már húsz éve, hogy szakmai-társadalmi szerepvállalásban vagyok zenészként. Kezdődött a jogdíjakkal, aztán a Magyar Könnyű­zeneszerzők és Szövegírók Egyesületének alapító elnöke voltam, majd még két ciklusban az elnöke. Azt érzem, hogy ez nagyon hálátlan feladat, sőt, a világnak ezen a helyén, amikor valaki megpróbál ilyen társadalmi feladatot vállalni – természetesen nem pénzért –, akkor házhoz megy a lópikuláért. Olyan emberek, akik az ellenzéki vagy független oldalról elvállalták, ők is kapnak keményen. Például Müller Péter Sziáminak, aki vagyonra tett szert a Sziget-részesedéséből, hetvenakárhány évesen a segítő szándékon kívül más motivációja nem lehet. Egy perifériára szorított stílust tud képviselni ebben a tanácsban. Őt emiatt én nem bántanám. Hallva-olvasva Demeter Szilárd nyilatkozatait szerintem ez erősen kompromisszumos összetételű tanács, bár a NER felé mutatott hűség nyilván elengedhetetlen volt. Demeternek fölfelé kellett megfelelnie. A fideszes berkekben a keményvonalasoknak ő túl puha. De továbbra is azt kérdezem, mit fog ez a testület csinálni. Pályázatokat fognak esetleg elbírálni? Vagy mit?

Egy könnyűzenei egyetem is körvonalazódni látszik…
A világ tele van könnyűzenei iskolákkal, intézményekkel, ezzel nincs is baj. Baj akkor van, ha ezekben csak hetvenpluszosok tanítanak. A popzene jellegéből adódik, hogy nem a számára kijelölt úton halad, ugyanis lázadó stílusról beszélünk. Ha egy csöpp eszük van, akkor tudják, hogy a feladatuk a színtér megteremtése. Azért színtelen-szagtalan a hazai zenei paletta, mert a Petőfi Rádió nem mer bátran zenéket választani. És helyszínek kellenek. Nagyon fontos, hogy a fiatalok valahol fel tudjanak lépni, és próbálni is tudjanak.

Ott van Beton Hofi esete, akinek a szövegét cenzúrázta a közmédia. Hogy lehet így színtereket biztosítani?
Ha a tanácsban ilyen irányba húznak majd, akkor ott fognak tartani, mint a közmédia már évek óta. Hat-hét esztendeje erősen látszik, hogy politikai tisztek hoznak döntéseket, és mindenkinek NER-kompatibilisnek kell lennie a közmédiában. Nem hangzik el olyan felvétel, amely a NER működésével kapcsolatban tesz fel kérdéseket. Végtelenül szomorú, hogy 2023-ban itt tart ez az ország.

Nagy Feró nemrég EU-ellenes nyilatkozatokat adott, ahogyan Demeter Szilárd is. Ez lenne egy lehetséges könnyűzenei irány vagy direktíva?
A mindenkori hatalmat ki kell karikíroznia a könnyűzenének, és számon is kell kérnie. Nagy Feró nyilatkozatai viccesek, például hogy a hatalomnak semmi köze sincs a kulturális élethez. Homályos, se füle, se farka érvelésekkel jön, amelyeket bizonyítani sem könnyű.

Mire volna szüksége a magyarországi popzenének?
Szerintem színterekre. Lásd a 2007-ben indult Petőfi Rádiót. Olyan addig sosem volt. Az egészséges volt, a köztudatba bedobott zenekarok a mai napig eltartják magukat. Van közönségük még mindig. Ha a bátrak, a fantáziadúsak, a nem kamu népi zenekarok kerülnek be a köztudatba, az hoz egy egészséges felfrissülést. Ez jó lenne a zeneiparnak és a klubéletnek is. A közmédia egyetlen sikere a Petőfi Rádió, ami 2017-ben kapott egy tarkólövést.

Milyen a vidéki klubélet, maradt abból valami? Van elég fellépésetek?
Vannak bulik, de néha lemondják a koncertjeinket. Nem klubokban, hanem olyan nyilvános eseményeken, ahová a szervező naivan elhív, aztán kiderül, hogy pária vagyok a hatalom szemében. Nem mondanak amúgy nekik semmit, maguktól is megteszik, hogy ne legyen bajuk.

Mit teszel ilyen esetben? Lenyeled vagy írsz egy Facebook-posztot?
Panaszkodni nem szoktam. Nem is akarok. Bátorítani akarom az embereket. Nyíltságra, bátorságra buzdítanék inkább.

És az underground még él?
Lehet, túl idős vagyok ahhoz, hogy rálátásom legyen. De szerintem igen. Néha eljut hozzám egy-két előadó zenéje. Sok tehetséget látok, ilyen például Beton Hofi vagy Sisi, aki nagyon laza csaj, bejön az, amit csinál. A Carson Coma is kiforrta magát. Szükségünk lenne egy olyan rádióra, amelyik ilyen zenéket tol, de szűkül a tér. Ez nem csak a Covid-járvány és a streamerek miatt van így. Ma olyan műsorok mennek, mint az A Dal. Nagyon ciki tud lenni az egész. Múltkor is egy olyan srácot állítottak ki, aki énekelni és zenélni sem nagyon tudott, sminkelve se volt. Egyszer megkérdeztem a plébánost, miért azok a fiúk énekelnek a kórusban, azt válaszolta, azért, mert ők udvariasok. Egyébként a Petőfi Rádiónak sokat köszönhetett a hazai underground is.

Nektek nem kellett zenei egyetem…
Nem kellett, de kellenek a képzett emberek, legyen ilyen. Normálisan egy felsőoktatási könnyűzenei intézménynek a legtökösebb megmondóknak kellene teret adnia. És meghívni őket a katedrára.

Az „új” SZFE milyen példa egy állami kulturális intézményre?
Katasztrofális. A magyar tragikomédiák sorát követi. Semmi értelme. Ha egy könnyűzenei egyetemet a mai SZFE képére formálnának, az nagyon rossz lenne.

Rutinos zenészként milyen tanácsot tudsz adni egy fiatal pályakezdőnek?
Ha arra gondolok, amit mi régen a Nyerssel csináltunk, az azért lett egy picit undergroundlegenda, mert nem álltunk be senki mögé vagy mellé. Egy fiatal zenekar ne gondolkodjon, hogy milyen akar lenni, hanem csak csinálja.

A Belmondo is fellép majd Újbuda napján, május 20-án, amikor a kerület azt ünnepli, hogy nagykorúvá vált ezen a néven.
A Belmondóval egy-másfél éve még lírai dalokat írtunk, ma sokkal agresszívebbeket. Nem vagyunk már fiatalok. Egyre dacosabbak vagyunk, ez érződik a zenénken. Május 20-án szeretettel várunk mindenkit a Bikás parkba, délután háromtól láthatnak minket a nagyszínpadon.

Zimon András

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support