Magyar Kupa döntő a Föld napján

Az áprilisi Föld Napja kapcsán évről évre számos rendezvény zajlik a kerületben. Ha témájában nem is, de mégiscsak a jelentősebb összejövetelek sorába illeszkedik az idén első alkalommal megrendezett Magyar Kupa mászóverseny a Flow Boulderben. Kevesen tudják, de a beltéri mászás őshazája Magyarországon a tizenegyedik kerület, ahol is 37 éve (!) nyitott meg az Excelsior klub a Bartók Béla út egyik mellékutcájában, és amely a mai napig fogadja a sportmászókat a maga puritán kialakításával.

Ennek ellenpontjaként, a most először versenyt rendező Flow Boulder, több területen is az élre tört a gombamód szaporodó, hazai mászótermek között. Éppen ezért a verseny kiemelkedő érdeklődés mellett zajlott. Bár a fiúknál a papírforma jött be, a női mezőnyben a győztes maga is meglepődött a sikerén.

Pár mondatban megpróbálom összefoglalni az újbudai helyszín főbb innoviációit: Először is a terem a körbenapozott kialakításnak és a tetőablakoknak köszönhetően természetes fény mellett tudnak sportolni a vendégek. Másrészt a mászófalakat egy erre szakosodott világcég készítette el és állította össze a helyszínen. Ezért az egyes elemek dőlésszöge, valamint precíz illesztések kizárják a falhibákból fakadó sérülések kockázatát. Ugyanakkor a mászófalak megtervezése és az egyes mászóutak vonalvezetése már hazai elit sportmászók munkáját és kreativitását dicséri. A terem harmadik nagy előnye szakmai szemmel a “fogáskészlete”. Rengeteg olyan mászófogás (illetve nagyobb elem) van a falakon, amiket csak itt lehet megtalálni hazánkban. Ezek egészen újszerű kihívások elé állítják hétről hétre az ide érkező vendégeket. Ezáltal a sportolók folyamatosan új problémákkal szembesülnek, ami megadja a szükséges fejlődést, és flow élményt.

Nem mellékes, hogy a nemzetközi versenyeken induló versenymászók ezekhez hasonló fogásokkal és elemekkel találkoznak odakint. Ezért, ha fel akarnak készülni nem csak fizikailag, de tudásban is, és főleg tapasztalatban, akkor bizony meg kell ismerkedjenek az újabb elemekkel. A 2023-as idény előtt a magyar versenyzőknek ehhez külföldre kellett utazniuk, hogy tapasztalatokat szerezzenek. Most Budapest egyik legnagyobb termében bármikor barátkozhatnak ezekkel a hatalmas és nehezebben kiismerhető óriás “plecsnikkel”.

A verseny megrendezését kísérő várakozást jól mutatta, hogy napok alatt, szinte minden kategóriában betelt az előnevezési keret létszám. Emiatt a vasárnapi gyerek futamokban már bővíteni kellett a létszám- és az időkeretet is. A szombati nap a felnőtt versenyzőké és amatőr sportolóké volt.

A felnőtt selejtezőkben egyszerre 30 induló tette próbára a tudását. Ezek között vegyesen voltak amatőrök és profik, nők és férfiak. Öt db 30 fős csoport után ért véget a selejtezők köre. Ekkor kiértékelték az eredményeket és a döntőbe már csak a legjobb versenyzők jutottak. A legjobb 6 férfi és nő között egy szerb fiú is a döntőbe küzdötte magát, ezért – magyar kupa lévén – a férfiaknál heten döntőztek. Külön érdekesség, hogy a döntőre teljesen új utakat építenek alig egy óra leforgása alatt. Ezt technikailag úgy valósítják meg, hogy előző nap már kigondolják és megépítik a döntő útjait, bejelölik a mászófogások helyét, majd lebontják ezeket és elkezdik építeni a selejtezők útjait.

A döntőben már teljesen külön versenyeztek az egyes indulók. Minden versenyúton 5 percet tölthettek ezután 5 percet pihentek, majd a következő úton tették próbára magukat. A döntő 6 illetve a nőknél 4 db útját így egy szűk óra alatt próbálta végig egy-egy versenyző. Szerencsére kellően nagy tér állt rendelkezésre, hogy az este nyolckor kezdődő futamot mindenki meg tudja nézni.

Mászósporti sajátosság, hogy a még várakozó versenyzők nem láthatják a versenyfalat és a többieket, hiszen akkor az ellenfél mozgásából kikövetkeztethetnénk, hogy mi a megfelelő megoldás az út teljesítéséhez. A futam előtti órákban a versenyzők egy úgynevezett izolációs zónában várakoznak, ahonnan nem láthatják a falakon küzdő riválisaikat. Sőt, még a narrátor sem közvetíthet konkrétumokat, ezzel véve az elejét annak, hogy a később indulók előnybe kerüljenek. Persze így is valamennyi előny van az utoljára indulóknál, hiszen a tömeg reakciójából sok mindent ki lehet következtetni. Pont éppen ezért fordított erősorrendben hívják a rajthoz a versenyzőket és utoljára indulnak a legjobbak. A férfiaknál nem meglepő módon Vályi Gergely és Tusnády Nimród párharca alakult ki. Egyetlen annyira nehéz út volt, amit ők sem tudtak teljesíteni, bár a győztes Nimród utóbb már versenyen kívül ezt is megmászta. Hozzátenném, hogy Vályi Gergő vállsérüléssel küzd egy ideje, de nagyon összeszedetten versenyzett. A harmadik helyezett, nagyon bátor, bevállalós próbákkal Tóth-Magériusz Marcell lett.

A női mezőnyben Krizsán Veronika nem állt a rajthoz a döntőben, bár a selejtező alapján ott lett volna a helye. A győztes Kery Ella lett, aki nem mellesleg az érettségire készül és a Flow terem egyik recepciósa. Korából fakadóan jó kilátásai vannak nemzetközi téren is, ha a felkészüléshez szükséges feltételeket előteremti a mászószövetség. A második és az ötödik helyett ugyanannyi utat mászott ki, itt a próbálkozások száma döntötte el a rangsort, Így lett nagyon szoros versenyben Góbor Jázmin a második, a harmadik Zsákai Eszter, a negyedik Bognár Nóra és az ötödik Jároli Nóra.

A férfiaknál döntős Veljko Ljubojevic egy viszonylag nagy létszámú szerb csapat felnőtt képviselője volt. A versenyen még elindult a szlovén gyerek korosztályos bajnok, aki meg is nyerte a futamot vasárnap.

Láthatóan ez a sport egyre nagyobb népszerűségnek örvend szerte a világban, ezért ha pár olimpiai cikluson belül szeretnénk itt is elcsípni egy-egy érmet, akkor alaposan fel kell kötnünk a ziazsákot. Az adottságaink nem rosszak: vannak szerethető szikláink, kiépített mászóutakkal. Sok nagyvárosban működnek már mászótermek, valamint egyre népesebb a lelkes és áldozatkész szülők tábora. Ugyanakkor a versenyzők felkészítése és a válogatott anyagi helyzete még fényévekre van a  hazai sikersportágakétól és sajnos a nagy mászónezmetekétől is. Nimród például az egyetem és a versenysport mellett mellékállásban alkalmi munkákat vállal, hogy ki tudjon menni az edzőtáborokba.

Az újbudaiak szerencséjére, a terem csak erre a 3 napra lett a versenyzőknek „kölcsönadva”, s már hétfőtől újra birtokba vehette a nagyközönség az új utakkal felszerelt falakat. Azért bízunk benne, hogy jövőre is bevállalják, hogy megrendeznek egy hasonlóan színvonalas versenyt!

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support